Czas przygotowania
1h 40min
Czas całkowity
1h 47min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
Składniki
RYŻ ALBORIO
- 150 g cebula, pokrojona na kawałki
- 2 ząbki czosnek
- 1-2 Papryczka peperoncino, lub inna ostra
- 50 g oliwa z oliwek
- 500 g ryż do risotto, Alborio
- 150 g wino białe, wytrawne
- 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej
- 1/2 łyżeczki sól, drobna
- 2 łyżeczki koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM, lub dwie kostki warzywne
- 950 g woda
- 50 g masła
- 100 g ser parmezan, tarty, lub inny twardy
RAGU nadzienie
- 70 g cebula
- 3 ząbki czosnek
- 1-2 Papryczka peperoncino, lub inna ostra
- 50 g oliwa z oliwek
- 100 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego
- 50 g wino czerwone, wytrawne
- 150 g przecier pomidorowy, z puszki
- 2 łyżeczki cukier
- 1/2 łyżeczki pieprz czarny, mielony
- 1/4 łyżeczki sól
- 3 pieczarki, pokrojone na kawałki
- 100 g zielony groszek, mrożony
ARANCINI panierka i smażenie
- 500 g woda
- 4 łyżki mąka pszenna, na ciasto naleśnikowe
- 1 szczypty sól
- 250 g bułka tarta
- Sporo olej roślinny, do smażenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- - Do "Blokada naczynia miksującego" włóż: cebula, czosnek, papryczka, załóż miarkę, rozdrobnić 5s/obr.5, kopystką zgarnąć na dno "Blokada naczynia miksującego" , wlać oliwę, dusić 3min/temp.120/obr.2
- Wsyp do "Blokada naczynia miksującego" ryż, wlej wino, dodaj kurkumę, sól, koncentrat bulionu warzywnego, załóż miarkę, gotować 3min/temp.120/obr."Obroty wsteczne" 1,5 - - Dodać do "Blokada naczynia miksującego" masło, tarty ser, założyć pokrywę, mieszać przy użyciu kopystki 3min/temp.80/obr."Obroty wsteczne" 2
- Przy pomocy kopystki wyłożyć z "Blokada naczynia miksującego" ugotowany ryż na tacę, rozgarnąć, wyrównać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia, po kilku minutach przykryć folią spożywczą żeby ryż nie wysychał.
- Wlać do "Blokada naczynia miksującego" 1 litr wody, założyć miarkę i umyć "Blokada naczynia miksującego" 10s/obr.10 i znów 10s/obr."Obroty wsteczne" 10 - - Do"Blokada naczynia miksującego" włóż cebulę, papryczki, czosnek, pieczarki, rozdrobnić 5s/obr.5, zgarnąć kopystką na dno naczynia, wlać oliwę, dusić 3min/temp.120/obr.1,5
- Do "Blokada naczynia miksującego" włóż mięso mielone, dusić 3min/temp.120/obr."Obroty wsteczne" 2
- Dodaj do"Blokada naczynia miksującego" wino czerwone, pastę pomidorową (pulpę), cukier, sól, pieprz, załóż miarkę 20min/temp.100/obr."Obroty wsteczne" 1,5
- Dodać do "Blokada naczynia miksującego" groszek zielony mrożony, 10min/temp.100/obr."Obroty wsteczne" 1
- Nadzienie przełożyć do miseczki, odstawić. - - Na mokrą dłoń połóż ok.130g ryżu i uformuj kulkę i kciukiem zrób miejsce na nadzienie zostawiając ok.1cm ścianki ryżu
- Łyżeczką nakładaj nadzienie dokładając kilka kostek sera mozarella do środka
- Weź ok.20g ryżu zasłoń otwór z nadzieniem i ściśnij lekko ryż formując kształt kulki, stożka, walca
Ryż Arborio
Nadzienie -Ragu
ARANCINI wykonanie kulek ryżowych z nadzieniem
Porady
Zmiana nadzienia, koloru, kształtu to tylko nasza fantazja i zasoby lodówki/spiżarni.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Jedzenie na wynos
Przepis szefa kuchni
Przepis dla dużej rodziny
Przepis dla starszych osób
Przyjęcie
Bufet
Wakacje
Urodziny
Piknik
Grill
Prezent
Gotowanie na co dzień
Przystawka
Danie główne
Starter
Drugie danie
Dodatek
Wiosna
Lato
Jesień
Zima
Walentynki
Karnawał
Wielkanoc
Dzień Matki
Halloween
Boże Narodzenie
Sylwester
Chiński Nowy Rok
Dzień Ojca
Dzień Babci i Dziadka
Drugie śniadanie
Obiad
Kolacja
Kolacja
Przekąska
Gotowanie
Smażenie
Smażenie na głębokim tłuszczu
Potrawa mięsna
Potrawa z ryżu
Kreatywne
Niedrogie
Bez alkoholu
Włoska
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?