thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
--

Składniki

ciasto na pierogi

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 szczypta soli

farsz soczewicowo-grzybowy

  • 25 g grzybów suszonych (podgrzybków, koźlaków)
  • 220 g soczewicy czerwonej
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta papryki ostrej
  • sól i pieprz do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta na pierogi
  1. 1. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie produkty. Mieszamy 2 min./Ciasto"Ciasto" .

    2. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki szklanką.

  2. farszu
  3. 1. Grzyby wkładamy do garnuszka i zalewamy ciepłą wodą. Zostawiamy na noc.

    2. Do naczynia wlewamy 1000 g wody. Wkładamy koszyczek, odmierzamy soczewicę. Gotujemy do miękkości  25 min./100 stopni./obr.1.

    3. Za pomocą kopsytki wyjmujemy koszyczek. Wylewamy wodę z naczynia.

    4. Do naczynia wkładamy cebulę i czosnek siekamy 5 sek./obr.5. Dodajemy 20 g oleju i podsmażamy 2 min./100 stopni./obr.1.

    5. Dodajemy grzyby i siekamy 3 sek./obr.5. Podsmażamy 5 min./.100 stopni/obr.1.

    6. Dodajemy ugotowaną soczewicę i przyprawy mieszamy 5 sek./Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" ./obr.3.

    7. Na przygotowane ciasto nakładamy po trochu farszu i sklejamy pierogi.

    8. Gotujemy 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię wody, w osolnej wodzie. Ja dodałam 1,5 łyżeczki soli.

    SMACZNEGO!!!

Porady

Pierogi są pyszne, powtórzę je na wigilijną kolację.

Można podawać je z posmażoną na oleju cebulką lub roztopionym masłem.

Najlepiej najpierw przygotować farsz, później ciasto.

Niestety zdjęcia nie oddają tego jakie są te pierogi. Na prawdę polecam!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Postne pierogi soczewicowo-grzybowe

Wydrukuj:

Komentarze