Składniki
Ciasto
- 190 opakowania mleko 3,2
- 1/2 łyżeczki cukru
- 300 gramów mąki pszennej
- 1 łyżeczki soli morskiej
- 20 gramów drożdże świeże
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto: Drożdże (muszą być ogrzane w temp. pokojowej) wymieszać w naczyniu z 100 ml ciepłego mleka 10 "Mieszanie" , dodać cukier i 2 łyżeczki mąki. Wymieszać 10 s "Mieszanie" , przełożyć do miski i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiać do miski, dodać resztę ciepłego mleka, sól, świeżo zmielony pieprz, rozczyn drożdży, oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 15 minut "Ciasto" .Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
- Sos pomidorowy: Pomidory z puszki zagotować razem z oliwą , solą, pieprzem, oregano oraz cukrem "Blokada naczynia miksującego" 5 minut, 100 stopni. Zmiksować 5s, obroty 7, a następnie gotować jeszcze przez około 10 minut , temp 100 stopni.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozpłaszczyć na dnie blaszki lub (tortownicy) posmarowanej oliwą, o średnicy około 23 cm. Odstawić na około 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce, pod przykryciem ze ściereczki.
Następnie :
Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie ok 250℃). Podrośnięte ciasto na pizze posmarować sosem pomidorowym (połowa sosu pozostanie nam do wykorzystania przy następnej okazji).
Dodać posiekane chili,szynkę, posypać cebulą pokrojoną w piórka.
Włożyć pierwszą pizzę do piekarnika (lub dwie na raz na jednym poziomie piekarnika jeśli się zmieszczą). Piec przez około 10 minut (aby mocniej zrumienić brzegi), następnie położyć kawałki sera mozzarella, pomidorki koktajlowe i piec jeszcze przez 2-3 minuty aż ser się roztopi.
Wyjąć pizzę z piekarnika i posypać listkami rukoli lub bazylii. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Pizza z szynką szwarcwaldzką i pomidorami
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
I really like your posts. Thanks for this useful information build now gg
zrobiłam tą pizze na miedzynarodowy dzień pizzy.....było pysznie. dodaje do ulubionych
Dobre ciasto i wszystkim smakowało. Troszke długo się robi. Zostaje dużo sosu. Polecam
Fajny farsz ciasto trochę długo się robi, ale warto
Brak składników w opisie np. ilośc oliwy do ciasta, a o sosie nic a nic . Proszę o uzupełnienie bo ciasto wygląda na fajne.
Are you sure to delete this comment ?