thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 01/05/15
zmieniono dnia: 01/09/16

Składniki

Ciasto

  • 190 opakowania mleko 3,2
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 300 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżeczki soli morskiej
  • 20 gramów drożdże świeże

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Pizza z szynką szwarcwaldzką i pomidorami
    • Ciasto: Drożdże (muszą być ogrzane w temp. pokojowej) wymieszać w naczyniu z 100 ml ciepłego mleka 10 Mieszanie"Mieszanie" , dodać cukier i 2 łyżeczki mąki. Wymieszać 10 s Mieszanie"Mieszanie" , przełożyć do miski i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    • Mąkę przesiać do miski, dodać resztę ciepłego mleka, sól, świeżo zmielony pieprz, rozczyn drożdży, oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 15 minut Ciasto"Ciasto" .Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
    • Sos pomidorowy: Pomidory z puszki zagotować razem z oliwą , solą, pieprzem, oregano oraz cukrem Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 5 minut, 100 stopni. Zmiksować 5s, obroty 7, a następnie gotować jeszcze przez około 10 minut , temp 100 stopni.
    • Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozpłaszczyć na dnie blaszki lub (tortownicy) posmarowanej oliwą, o średnicy około 23 cm. Odstawić na około 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce, pod przykryciem ze ściereczki.

    Następnie :

    Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie ok 250℃). Podrośnięte ciasto na pizze posmarować sosem pomidorowym (połowa sosu pozostanie nam do wykorzystania przy następnej okazji).

     

    Dodać posiekane chili,szynkę, posypać cebulą pokrojoną w piórka.

    Włożyć pierwszą pizzę do piekarnika (lub dwie na raz na jednym poziomie piekarnika jeśli się zmieszczą). Piec przez około 10 minut (aby mocniej zrumienić brzegi), następnie położyć kawałki sera mozzarella, pomidorki koktajlowe i piec jeszcze przez 2-3 minuty aż ser się roztopi.

     

    Wyjąć pizzę z piekarnika i posypać listkami rukoli lub bazylii. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pizza z szynką szwarcwaldzką i pomidorami

Wydrukuj:

Komentarze