thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 27min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 06/01/21
zmieniono dnia: 06/01/21

Składniki

CIASTO

  • 200 g wody
  • 30 g świeżych drożdży, (można zamienić na 5 g drożdży instant)
  • 340 g mąki na pizzę, typ 00, (można użyć typu 500) - w zależności od mąki można dodać więcej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ulubione warzywa, wędliny, mięsa, owoce morza, sery itd.

SOS

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów pelati, w sosie
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • Bazylia
  • oregano

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SOS
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucić 2 ząbki czosnku. Rozdrobnić 3 sek/obr. 5.


    Zgarnąć ze ścianek na dno naczynia za pomocą kopystki.


    Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek; dusić 2 min/100ºC/obr. 1.


    Wrzucić pomidory pelati (z puszki) wraz z sosem pomidorowym, do smaku dodać: sól, pieprz, cukier, bayzlię i oregano. Dusić 5 min/100ºC/obr. 2.


    W razie potrzeby delikatnie zmiksować.


    Gotowy sos przelać do innego naczynia. Umyć Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .
  2. CIASTO
  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać 200 g wody, dodać 30 g pokruszonych drożdży i łyżkę mąki oraz 1/2 łyżeczki cukru. Można zostawić w misce lub zrobić w termomix lub na mieszadle do ciasta. Jeśli termomix to - podgrzać 5 min/40ºC/obr.Mieszanie"Mieszanie" .


    Zostawić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" na 10 min.


    Po tym czasie dodać 340 g przesianej mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku. Wyrobić ciasto 3 min/Ciasto"Ciasto" .


    Sprawdzić konsystencję ciasta - ewentualnie dodać mąki lub letniej wody.


    Pozostawić ciasto na 10 min w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .


    Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wyrobić ponownie 3 min/Ciasto"Ciasto" .


    Zostawić ciasto w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" (lub przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce) na około 1 godzinę. Cisto powinno podwoić swoją objętość. Miskę nasmarować oliwą. Przykryć miskę wilgotną sciereczką.


    Na kilka minut przed wyjęciem ciasta rozgrzać piekarnik do 220ºC.


    Ciasto cienko rozwałkować lub je rozciągnąć rękami, ułożyć na blacie, podsypać mąką, żeby nie przywierało.





    Piec max 10 minut w temp. 220ºC. na programie pizza w piekarniku używając kamienia. Kamień musi być nagrzany przed nałożeniem pizzy. Ciasto posmarować wcześniej przygotowanym sosem, nałożyć ulubione składniki (np. szynkę konserwową, szynkę parmeńską, salami, podsmażonego kurczaka, owoce morza, pieczarki, paprykę, czarne oliwki, cebulę, kukurydzę, pomidory, surowe jajko, mozzarellę, ser pleśniowy... oczywiście nie wszystko naraz!!!). tmrc_emoticons.)


    Gotową pizzę można posypać liśćmi rukoli.

Porady

Aby wyciągnąć ciasto z naczynia TM, należy naczynie odwrócić (nad stolnicą) i pokręcić nasadką noży (zewnętrzna strona naczynia).Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, to proponuję uformować bułeczki i zostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Piec ok. 15 min w temperaturze 180°C.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pizza Fieducci

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy