- TM 5
Składniki
Składniki:
- 400 gramów pomidorów z puszki krojonych
- 1/2 papryki czerwonej słodkiej
- 3 papryczki chilli
- 3 jaja
- 700 gramów mąki przennej
- 60 gramów masła
- 1/5 litra wody
- 1/4 litra mleka
- 30 gramów drożdży
- 80 gramów płatków kukurydziannych
- 8 czubatych łyżek bułki tartej
- 4 ząbki czosnku
- 1 porcje mała bułka przenna
- 4 filety z piersi kurczaka
- 1 cebula
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Panier:
Płatki kukurydziane kruszymy"Blokada naczynia miksującego" . Dodajemy mąkę, sól oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy 10s/obr 6. Przesypujemy na talerz( to będzie panierka do naszych kotlecików)
Bułeczki:
Ważne żeby wszystkie nasze składniki miały temperaturę pokojową. Drożdże kruszymy do naczynia miksującego dodajemy 120 ml wody oraz 2 łyżeczki cukru i 3 łyżki mąki przennej."Blokada naczynia miksującego" 2min/t 37s/ obr 2. Odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie dodajemy 250 ml mleka, masło oraz 700g mąki przennej oraz 1 jajko. Wszystko wyrabiamy "Ciasto" 3min. Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godziny). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy delikatnie rozpłaszczając od góry.Następnie pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy w temperaturze ok. 280 stopni przez ok. 12 minut.
Kotleciki:
Bułkę namaczamy w mleku przez dziesięć minut. Następnie dokładnie ją odsączamy.( dość mocno) Umyte mięso siekamy wraz z czosnkiem obroty Obr. 5 dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. i mieszamy Obr 5. około 30 sek. Następnie formujemy kule, którerozpłaszczamy tworząc kotleciki. Wszystkie nasze kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron po ok. 5 min.
W tym czasie w Thermomixie przygotowywujemy sos:
Do naczynia miksującego wrzucamy cebulę oraz paprykę "Blokada naczynia miksującego" Obr. 5 / 5 sek. następnie ustawiamy czas 20 min /Varoma/ Obr.2 . Po około 5 minutach dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki oraz papryczki chilli z których wczesniej pozbyliśmny się pestek. Przyprawiamy solą i pieprzem ewentualnie dodajemy chilli w proszku.
Serwowanie:
Bułki należy przekroić , położyć po kotleciku na wierzch można dodać np sałetę lodową następnie polewamy naszym sosem i gotowe
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy ktoś próbował przepis, jestem ciekawa jak samkuje, czy naprawdę taki jak w Mc Donald ?
Ile maki do panierki?
Przepis nieźle opisany ale brakuje mi tu kilku wartości ; :O
po 1 ) brak czasu siekania są same obroty
2) czy do siekania mięso nie powinno być lekko zamrożone ?
3) sam opis przepisu powinien zawierać trzy oddzielone nazwy tzn ;ciasto na bułki ,kotlety ,sos .
Przepis sam w sobie bardzo ciekawy i jak jako taki będzie dopracowany myślę,że będzie wart 5*
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.