
- TM 31
Składniki
CIASTO
- 0.5 łyżki cukru
- 0.5 łyżeczki soli
- 40 g masla miękiego pokrojonego
- 200 g mleka
- 1 jajko kurze
- 1 jajko do smarowania pierogow
- 500 g mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży instant - suchych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Make, drozdze, cukier, sol i cukier wsypujemy do naczynia. Mieszkamy 10s/obr 6. Dodajemy pokrojone miekkie maslo i znow mieszamy 20s/obr 5.
Do wymieszanych skladnikow dodajemy jajko i letnie mleko.
Wybrabiamy ciasto 3 min/"Ciasto" /
"Blokada naczynia miksującego"
Ciasto nie powinno sie kleic. Powinno byc miekkie i plastyczne.
Jezeli ciasto sie klei, dosypujemy troche maki i ponownie wyrabiamy.
Walkujemy na stolnicy, wykrawamy szklanka krazki, napelniamy farszem (wg upodoban) i lepimy.Ulepione pierogi smarujemy jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st) na 15 min.
Smacznego!
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Ciasto na pierogi do piekarnika
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne te pierogi. U mnie z farszem ruskim zachwyciły rodzinkę 😋 🥟🥟🥟🥟😋.
Są świetne 😍 robię z rozmaitymi farszami i sosikiem czosnkowym 👍
25 g drożdży świeżych
Dziś zrobiłam po raz pierwszy ...i już wiem , że będzie powtórka- genialne , proste, szybkie!!!! Bardzo dziękuję za przepis

Czy pierożki są tak samo dobre następnego dnia? Wystarczy podgrzać?
A jaki farsz?
ciasto super, polecam,jak nigdy nie piszę komentarzy tak ten zasługuje na wpis, tylko użyłam jak wcześniej wspomniano 25 g a nie 25dkg bo z pewnością ktoś sie pomylił
Przepis rewelacyjny !!! Ciasto jest idealne
Dodam tylko, że z tego co mi zostało zrobiłam grube paluchy posypane różnymi ziołami i piekłam tylko 10 min. były wyśmienite
Ciasto MEGA!! Właśnie zrobiłam z farszem z białej kiełbasy z cebulką i jabłkiem
mój błąd, że za cieńko rozwałkowałam - nie trzeba tak cieńko
układałam na blaszce łączeniem do góry
po upieczeniu tego łączenia nie widać a pierożki stoją na baczość!! PYCHA!!
robię już czwarty raz ,nie dawałam jeszcze suchych drożdzy tylko 25 dk. świeżych, za każdym razem wychodzą rewelacyjne !!