Składniki
ciasto
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 250 g margaryny
- 2 żółtka
- 0,18 litra mleka
- 1 łyżeczki soli
- 1 szczypty cukru
farsz;
- 500 g kapusty kiszonej
- 100 g grzyby, suszone
- 30 g pieczarek
- 1 cebula
- 140 g margaryny
- sól ,pieprz
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Casto:
* składniki na ciasto wyrobić - czas 3 min, obr. poz. "Ciasto"
* ciasto rozwałkować na pierogi, wyciąć krązki
* na krążki nałożyć farsz i formować pierogi
* pierożki posmarować białkiem
* piec w piekarniku - czas 20 min, temp 200C
Farsz:
* grzyby suszone zmiksować czas 30s, obr 9
* dodać kapustę i rozdrobnić czas 10s, obr 7
* dodać wodę i przyprawy gotować czas 20 min, temp. 100C, obr. 2
* farsz przełożyć do innego naczynia
* rozdrobnić cebulę i pieczarki czas 5s, obr 5
* dodać margarynę i dusić czas 4 min, temp..Varoma, obr 2
* dodać kapustę i wymieszać.
wykonanie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zapisały się już na stałe w moim wigilijnym menu. Rewelacja!
nie wiem co zrobiłam zle ale z ciasta wyszedł mi jeden wielki glut !!!! dodam że tłusty glut którego w żaden sposób nie można rozwałkować w jeden kawałek , ciasto sie rwie ;(
Skorzystałam z przepisu na ciasto - farsz z powodu braku kapusty robiłam pieczarkowy i drugi z czerwonej papryki. Efekt super, na pewno często będę robić, koniecznie nastepnym razem również z kapustą!
Do kapusty dodałam pół litra wody. Ciasto jest pyszne - delikatne, miekkie. Pierożki godne polecenia
Kapustę rzeba odcisnąć. Ja wody dodaję tyle co kapusty 1/1. Robiłam te pierogi wiele razy i zawsze wychodziły świetne - farsz też.
Ile wody dodać do gotowania farszu? Dodałam na oko i wyszedł mi bardzo kwaśny.
Są wyśmienite. Polecam z czerwonym barszczykiem
Are you sure to delete this comment ?