thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 4min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 03/01/15
zmieniono dnia: 23/05/22

Składniki

dodatki

  • 200 g sera zoltego startego
  • 200 g śmietany 18%
  • 2-3 ząbki czosnku, obrane
  • 50 g oliwa z oliwek

smażenie

  • 2 litry oleju rzepakowego

ciasto

  • 240 g mleko
  • 20 g drożdży, lub 10 g drożdżyinstant
  • 10 g cukru
  • 150 g ziemniaki mączyste, ugotowane
  • 420 g mąki pszennej
  • 1 szczypty soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Smażenie
  1. Z wyrośniętego ciasta formować okrągłe cieńkie placki o średnicy 15 cm. Deliktnie kłaść na rozgrzany olej i smażyć na jasno złoty kolor. Ukłądać na ręczniku papierowym. 

  2. Podawanie
  3. Ciepłe placki smarować oliwą z czosnkiem, następnie śmietaną oraz posypać startym serem. 

  4. Podgrzanie oleju
  5. W rondlu lub we frytkownicy rozgrzać olej do temp. 170-180 stopni (mozna wrzucić kawałek surowego ziemniaka, jeśli pojawią się bąbelki będzie gotowy do smażenia)

  6. Przygotowanie dodatków
  7. Do czystego naczynia włożyć ser pokrojony na kawałki i zetrzeć 10s/obr.5. Przełożyć do innego naczynia.

     

  8. Do naczynia miksującego włóżyć czosnek i posiekać 10s/obr.8. Dodać oliwę i podgrzewać 5min/30stopni/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.2. Przełożyć do inndego naczynia

  9. Ciasto
  10. 1. Do naczynia miksującego włożyć mleko, dodajemy drożdże i cuker, podgrzać 2 min/37stopni/obr.1.

     

     

  11. 2. Dodać ziemniaki, mąkę i sól, wyrobić 2 min /Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"

  12. 3. Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Langos

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?