thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

  • 1000 g wody do ugotowania ryżu
  • 2 całe surowe jajka
  • 15 oliwy z oliwek
  • 30 g cebuli
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, [Vegeta, Kucharek lub wykonany w TM]
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 łyżeczki łyżka posiekanego koperku, [świeży lub suszony]
  • 270 g paprykarzu szczecińskiego, [1 opakowanie]
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do miski przełożyć paprykarz szczeciński, dodać koper, przyprawę uniwersalną i pieprz. Odstawić.

     

    2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i posiekać - 4-5 sek. / obr. 4. Za pomocą kopystki zgarnąć cebulę ze ścianek na dno naczynia. Dodać oliwę z oliwek i podgrzać - 2 min. / Varoma / obr. 1. Dodać do miski z paprykarzem i całość dokładnie wymieszać. 

     

    3. Do naczynia miksującego (bez mycia) wlać 1000 g wody, założyć koszyczek i wsypać 100 g opłukanego wcześniej ryżu. Gotować przez 20 min / 100°C / obr. 1.

     

    4. Gdy ryż się ugotuje, dodać go do miski z mieszanką paprykarzu, cebuli i przypraw. Wymieszać. Z naczynia miksującego wylać wodę i osuszyć je ręcznikiem papierowym.

     

    5. Włożyć ugotowane na twardo jaja pokrojone w połówki lub ćwiartki i posiekać - 3-4 sek. / obr. 2-3 (w zalezności od wielkości jajek). Posiekane jajka dodać do mieszanki w misce, następnie wbić surowe jajka i całość dokładnie wymieszać.

     

    6. Z mieszanki uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i delikatnie umieszczać na rozgrzanej tłuszczem patelni. Smażyć z dwóch stron na złocisto-brązowy kolor.

     

    UWAGA: Najlepiej wykonywać kotleciki po kolei, tzn. najpierw jeden uformować, obtoczyć w bułce i położyć na patelni. Dopiero potem zabrać się za drugi itd.

     

Porady

Kotleciki podawać z sosem Tzatziki i (opcjonalnie) z ziemniaczkami i bukietem surówek.

Można zmniejszyć proporcje o połowę, wtedy wyjdzie mniej kotlecików.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kotleciki z paprykarzu szczecińskiego

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?