- TM 31
Składniki
Do podania
- 1 słoik żurawiny
- 100 gramów masła
Na kluskę
- 2 jajka
- 10 łyżek mąki pszennej
- 2 kg surowych ziemniaków
- 1 łyżka soli
- 1 litr wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Obrane ziemniaki pokroić na kawałki i zemleć 30 s. / obr. 5. Uzyskaną masę odcedzić przez bawełnianą ściereczkę, a sok pozostawić do odstania się. W naczyniu miksującym wiciśnięte ziemniaki połączyć z jajkami i mąką pszenną 10 s. / obr. 4. Masę przełożyć do innego nacznia.
Naczynie miskujące umyć, wlać do niego 1 litr wody i dodać sól. Zagotować 10 min. /Varoma/"Obroty wsteczne" / obr. 1. Na wrzącą wodę przez otwór wrzucać kuleczki uformowane z masy ziemniaczanej, a następnie dodać powstały krochmal z odstanego soku (tak, aby masa się zagęściła).
Danie podawać z roztopionym masłem i żurawiną.
Można zamiast żurawiny użyć dżemu.
Kluska
Porady
Do podania doskonała żurawina przygotowana w TM 31.
Wariant: na ostro z boczkiem i cebulką.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Obroty wsteczne mają zapobiec utworzeniu się papki. Z masy ziemniaczanej formujemy najlepiej łyżeczką kluseczki i wrzucamy je na wrzącą wodę, a uzyskany krochmal z ziemniaków ma zagęścić wodę. Wtedy kluski są jakby w gęstym sosie własnym. Można też dodać do wody grysik, który dodatkowo zagęści wodę.
Ja tez nie bardzo rozumiem ten przepis. To co potem z tymi wrzucanymi przez otwór kluseczkami? O jakie zagęszczenie masy chodzi? Czy to wszystko ma mieć konsystencję papki?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Bardzo lubię kluski z cebulką, boczkiem i kapustą dodaje do wypróbowania dziękuje i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Krochmal ma zagęścić masę - tzw. kluskę.
Na wrzącą wodę przez otwór wrzucać kuleczki uformowane z masy ziemniaczanej, a następnie dodać powstały krochmal z odstanego soku. Do czego ten krochmal dołożyć do wody wrzącej po co?
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Are you sure to delete this comment ?