Składniki
Ciasto
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( jeżeli ziemniaki po rozkrojeniu i potarciu nie trzymają się sklejone - dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
- Uwaga - nie dodajemy jajka - kartacze będą bardziej miękkie
- 1,2 kg. surowych ziemniaków
- ½ kg. ugotowanych ziemniaków
Okrasa - ornamentyka kartaczy
- 250 g pachwiny lub boczku (do wysmażenia na skwareczki z cebulą)
- 3 cebule (krojone w piórka)
Farsz
- 1 cebula
- 20 g masła, do zeszklenia cebuli
- ¾ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 500 g mięsa (wieprzowego tłustego + wołowego pokrojonego na kawałki ok 3cmx3cm i zmrożonego przez 1h)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
FARSZ:
1. Cebulę rozdrobnić 3s/5 obr. - zeszklić na patelni z masłem.
2. Czosnek wrzucić przez otwór do suchego "Blokada naczynia miksującego" na rozpędzone norze.
3. Mięso, zamrożone kawałki zmielić 10s/6-7 obr.
4. Do zmielonego mięsa dodać wszystkie składniki, wyrobić"Mieszanie" 30s.
CIASTO:
1. W naczyniu miksującym rozdrabniamy surowe ziemniaki pokrojone w ćwiartki (600g) 25-30s/obr. 5-6 - zlewamy na sito wyłożone ściereczką /pieluchą tetrową/ do odciśnięcia. Czynność powtarzamy z drugą częścią surowych ziemniaków.
2. Odciskamy zmielone ziemniaki do suchości - nie wylewamy soku.
3. Sok odstawiamy na 15 minut, tak by krochmal osiadł na dnie. Zlewamy wodę a krochmal dodajemy do odciśniętych ziemniaków.
4. W suchym naczyniu miksującym przy pomocy kopystki rozdrabniany ugotowane /wystudzone/ ziemniaki - 10s/obr. 5.
5. Dodajemy, odciśnięte ziemniaki, krochmal + mąkę ziemniaczaną - wyrabiamy 40s/"Mieszanie"
Z wyrobionego ciasta formujemy kule (wielkości pomarańczy), kładziemy do środka farsz, zamykamy. Dłońmi lekko opsypanymi mąką ziemniaczaną kształtujemy obłe lekko podłużne kartacze.
W dużym garnku gotujemy wodę (dobrze osoloną - wiedząc, że ciasto było bez soli). Do wrzącej wody wkładamy pojedyńczo kartacze. Gotujemy 30 minut dbając, by woda przez cały czas była w fazie początkowego wrzenia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podajemy okraszone skwareczkami z cebulką.
SMACZNEGO !!!
Kartaczedrugiego dnia- krojone w grube plastry i podsmażone w maśle na patelni. PYCHA !!!
KARTACZE MIĘSNE
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
By ciasto nie rozpadało sie podczas gotowania: wyrobione ciasto (odciśnięte ziemniaki + gotowane) wykładamy np do miski, dzielimy na 4 części, jedną 1/4 odejmujemy i na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy 1/4 odjetą ciasta i razem wyrabiamy. Tak robię i ciasto nie pęka.
Dziękuję za przepis. Takie jak pamiętam jak moja babcia robiła. Zrobienie kartaczy to sztuka z wyższej półki. W moich regionach prawdziwy kartacz jest nadziewany mięsem baranim i miętą dodatkowo. Wiem że wielu osobom za pierwszym razem może nie wyjść,ale nie martwcie sie - za 10 razem tylko czas będzie długi
Rzadko krytykuję przepisy - ale przy tych kartaczach narobiłam się jak dzika - ale w trakcie gotowania- rozpadły się. Strasznie szkoda i pieniędzy na składniki i czasu.
zamiast farszu z mięsa nadziewamy serem z cukre i cynamonem
Zgadzam się w 100%. Właśnie próbowałam robić ... oprócz mnóstwa garów i roboty ... nie do wykonania ... koszmar
dla mnie ciasto koszmar sorry nie dalam rady ,nie chcialo sie skleic ,wlozylam do piekarnika jakos sie dopieklo ale to byl moj pierwszy i oostatni raz
kolor tez dosc paskudny a ja lubie "jesc tez wizualnie" "Mieszanie" nie zdal egzaminu mieszalam na wstecznych
rodzinka zachwycona. I o to chodzi Polecam z czystym sumieniem.
świetny przepisdziś go wypróbowałam, lekko modyfikując, np. mięso z indyka było na smalcu gęsim, no i mniejsze kartacze robiliśmy, ale ogólnie pycha polecam i pozdrawiam
Cepeliny to się zwą na Litwie.U nas-kartacze. Jestem z suwalszczyzny i kartacze robimy z mięsa wieprz.-woł. Ja robię tylko z wieprzowym. Uwielbiam je. Każdemu wychodzą inne, ale każde pyszne.
pycha , super przepis