Składniki
- Ciasto:
- 600 gsurowych ziemniaków, obrane, pokrojone
- 500 ggotowanych ziemniaków
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz:
- 250 gmięsa gotowanego ( np. z rosołu)
- 250 g pieczarek, obrane
- 1 cebula, obrana, pokrojona na ćwiartki
- 1 łyżka masła
- do smaku: sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przygotowanie ciasta.
Do naczynia miksującego włożyć surowe ziemniaki- rozdrobnić przy pomocy kopystki -15 s / obr.8 Wyłożyć na gazę lub ściereczkę i mocno odcisnąć.
Do wytartego do sucha naczynia dajemy ugotowane ziemniaki i mąkę , rozdrabniamy - 10 s / obr.5
Dodajemy, odciśnięte surowe ziemniaki, żółtko i sól- wyrabiamy - 30 s / obr. "Ciasto"
Przygotowanie farszu:
Do naczynia wkładamy mięso i rozdrabniamy go 10 s / obr 7. Przekładamy do innego naczynia.
Rozdrabniamy cebulę 3 s / obr 7, przekładamy na patelnię.
Do naczynia wkładamy pieczarki i rozdrabniamy 5 s / obr. 6 . Przekładamy na patelnię, dodajemy masło, sól, pieprz, przyprawę uniwersalną i podsmażamy.
Do naczynia wkładamy zmielone mięso i podsmażone pieczarki - mieszamy 10 s / obr.4.
Ciasto wykładamy na posypaną mąką ziemniaczaną stolnicę, dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy podłużny placek, nakładamy farsz i zawijamy ciasto, formując podłużne kluski.
Wkładamy do osolonego wrzątku, gdy wypłyną, gotujemy 15 min.
Podajemy polane skwarkami lub sosem pieczarkowym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
be tinka: nie robiłam ich, ale przecież to czy ciasto jest kleiste zależy od ziemniaków. Trzeba kupować mączyste ziemniaki. Są przecież takie ziemniaki co po ugotowaniu bardzo mocno się kleją. Takie moim zdaniem nie nadają się. Nie deklasuje to jednak przepisu
"Mieszanie" Katastrofa Zmarnowałam 3h w kuchni, ciasto się przepotwornie klei, na podwójną porcję ziemniaków musiałam dodać, bez przesady, kilo mąki. Ręce jak w gipsie, w kuchni pobojowisko, a kluski jak kamienie przez tą mąkę. Ziemniaki byly odcisniete do suchej nitki, wyjecie masy z misy tez graniczylo z cudem
moze i ja sie skusze tylko srednio przepadam za pieczarkami :/ cos w zamian moge dac???
no i ja musze sprobowac
Przepis jest mega!!! ja robię większą ilość i mrożę. Ostatnio zrobiłam w kształcie pyzy i też było super. Polecam spróbować polane kwaśną śmietaną
Mi również na nie ciekinie ślinka, jadałam je na stołówce w czasie przerwy obiadowej jak studiowałam w Kielcach.......
Pychotttttta
Kasieńka
Mi również na nie ciekinie ślinka, jadałam je na stołówce w czasie przerwy obiadowej jak studiowałam w Kielcach.......
Pychotttttta
Kasieńka
Uwielbiam kartacze,ale nigdy ich nie robiłam Dziękuję za przepis
Ten przepis mi uciekl .... Znam, pyszne, choc w TM jeszcze nie robilam. Ale teraz zrobie Przepisy z dziecinstwa... ... najlepsze
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Are you sure to delete this comment ?