
- TM 31
Składniki
Ciasto
- 2 czubate łyżeczki soli
- 500 g mąki
- 95 g oliwy z oliwek
- 210 g białego wina
farsz
- pieprz i sól do smaku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 całe jajko
- 100 g sera grana
- 370 g sera ricotta
- 350 g ugotowanego szpinaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do TM wlewamy wino i podgrzewamy 2 min temp. 50oC, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy 2 min obr interwał, wykładamy w inne naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok 30 min.
W tym czasie pokroić ser Grana na małe kawałki i rozdrobnić go w TM 20 sek obr 6 dodać pozostałe składniki i wymieszać obr 4 - 15 sek.
Z ciasta uformować 2 koła o średnicy 24 cm.
nałożyć farsz - na środku koła wielkości filiżanki a z pozostałej części farszu zrobić wianuszek poniżej kulki.
Przykryć drugim ciastem i pokroić nożem na 1/2 potem na 1/4 - na 1/8 - na 1/16 pozostawiając kulkę środkową bez nacięcia zagnieść brzegi ciasta np. widelcem i przewrócić ciasto z farszem na bok, każdy kawałek po kolei.Ciasto pomalować roztrzepanym jajkiem.
Porady
Wykorzystując szpinak mrożony należy go dobrze odparować, żeby farsz nie był zbyt rzadki.
Piec w temp. ok 190 stopni C
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam ale nie pomślałam żeby przygotować na czymś z czym wjedzie do piekarnika i przy przenoszeniu już przygotowanego miałam trochę zamieszania. Pieczemy 45minut?
Szpinak uwielbiam, więc dla mnie rewelacyjne danie
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Ciasto Marcinku wyszło Tobie bardzo pyszne
Dziś robię na spotkanie z przedstawicielami
Super to wygląda i napewno świetnie smakuje. Dodaje do wypróbowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
mniam. wygląda smakowicie
Prosty, a Ty lubisz tworzyć, więc możesz dodać jeszcze np. pomidory w zalewie pokrojone, można zrobić z jednym typem sera itp. Do tego barszczyk czerwony i obiad jest lub na romantyczną kolację z czerwonym winem typu Beauvillon.
Dodaję do wypróbowania. Uwielbiamy z rodziną szpinak w każdej postaci.
Dodaję do wypróbowania. Uwielbiamy z rodziną szpinak w każdej postaci.