Składniki
buchty czyli kluski na parze
- 500 g mąki
- 2 jaja kurze
- 20 g cukru
- 30 g drożdży
- 230 g mleka
- 60 g masła
- szczypta soli
sos truskawkowy
- 1 łyżeczek cukru waniliowego, wykonany w TM
- 1 opakowania śmietany 18 % gęstej lub jogurtu naturalnego
- 800 g kefiru
- 100 g cukru
- 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Gdy ciasto podwoi swą objętość, formujemy natłuszczoną lub obsypaną mąką ręką kluski wielkości pączków, układamy na varomie posmarowanej lekko olejem. Pozostawiamy jeszcze do wyrościęcia.
2. Do naczynia miksującegi wlewamy 500 g wody. Nakładamy varomę i gotujemy 14 minut./varoma/obr.1.
3. Kluski podajemy polane sosem truskawkowym. Można równiez podać je polane sosem jagodowym, stopionym masłem, posypane cynamonem lub wytrawnie z pieczenią i sosem.
Smacznego!!!
1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko dodajemy drożdże, cukier, masło mieszamy 3 min./37 stopni./obr.1.
2. Dodajemy mąkę, jaja, sól wyrabiamy ciasto 3 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
3. Przekładamy ciasto do miski i zostawiamy do wyrośniecia na 30 minut.
4. Gdy ciasto podwoi swą objętość, formujemy natłuszczoną lub obsypaną mąką ręką kluski wielkości pączków, układamy na varomie posmarowanej lekko olejem. Pozostawiamy jeszcze do wyrościęcia.
5. Do naczynia miksującegi wlewamy 500 g wody. Nakładamy varomę i gotujemy 14 minut./varoma/obr.1.
6. Kluski podajemy polane sosem truskawkowym. Można równiez podać je polane sosem jagodowym, stopionym masłem, posypane cynamonem lub wytrawnie z pieczenią i sosem.
Smacznego!!!
Myjemy naczynie i wycieramy do sucha
1. Do naczynia wkładamy cukier, zmielić 6s/obr.10
2. Dodajemy truskawki 10s/obr.8, truskawki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia
3. Dodać pozostałe składniki 30s/obr.5, przelewamy do kompotierki lub dzbanka
Myjemy naczynie
Gotowanie klusek na parze
cisato na buchty
sos truskawkowy
Porady
Z tej porcji ciasta wychodzi 10 dużych klusek.
Pamiętać należy o natłuszczeniu varomy przed gotowaniem, inaczej buchty się przywrą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
A mnie coś nie wyszło, kluski po "ugotowniu" są strasznie klejące, mogłyby robić za ciastoline. Nie wiem co zrobiłam źle..
Przepis super, ale jako całkowicie początkujący kucharz wrzuciłem za dużo klusek na raz do Varomy i oczywiście ulepiłem za duże kulki Trzeba było poprawić
Bardzo dobre ale musiaam dodac wiecej maki bo ciasto bylo zbyt klejace .Bede wracala do tego przepisu .
Kapitalny przepis- bułeczki zniknęły bardzo szybko z talerzow. Napewno będziemy wracać często do tego przepisu. Bułeczki są pięknie wyrośnięte, jędrne i bardzo smaczne.
Trochę więcej maki
Pychota
Małżonek ocenił 10/10 szybkie, proste i smaczne
bardzo dobry przepis Testowałam inne i z tego wyrastają największe. Zdecydowanie polecam. Na pewno bedę wracała do tego przespisu nie jeden raz
Proste i pyszne, zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko polecam
Dzieci szczesliwe