- TM 31
Składniki
sos jagodowy
- 260 g jagód lub borówek amerykańskich
- 30 g cukru
- 130 g wody
- 190 g śmietany 18 % gęstej
- 100 g masła
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej, wymieszanej z odrobiną wody
buchty czyli kluski na parze
- 230 g mleka
- 30 g drożdży
- 20 g cukru
- 500 g mąki
- 2 jaja kurze
- szczypta soli
- 60 g masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wkładamy jagody lub borówki amerykańskie zasypujemy cukrem i zostawiamy na 30 minut.
2. Dodajemy wodę i gotujemy 3 min./100 stopni/"Obroty wsteczne" /obr.1.
3. Dodajemy śmietanę, masło, cukier waniliowy i gotujemy 5 min./100 stopni/"Obroty wsteczne" /obr.1.
4. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z małą ilością wody.
1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko dodajemy drożdże, cukier, masło mieszamy 3 min./37 stopni./obr.1.
2. Dodajemy mąkę, jaja, sól wyrabiamy ciasto 3 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
3. Przekładamy ciasto do miski i zostawiamy do wyrośniecia na 30 minut.
4. Gdy ciasto podwoi swą objętość, formujemy natłuszczoną lub obsypaną mąką ręką kluski wielkości pączków, układamy na varomie posmarowanej lekko olejem. Pozostawiamy jeszcze do wyrościęcia.
5. Do naczynia miksującegi wlewamy 500 g wody. Nakładamy varomę i gotujemy 14 minut./varoma/obr.1.
6. Kluski podajemy polane sosem jagodowym. Można równiez podać je polane stopionym masłem, posypane cynamonem lub wytrawnie z pieczenią i sosem.
Smacznego!!!
sosu jagodowego
klusek na parze
Porady
Z tej porcji ciasta wychodzi 10 dużych klusek.
Pamiętać należy o natłuszczeniu varomy przed gotowaniem, inaczej buchty się przywrą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Robiłam wielokrotnie z tego przepisu. Potwierdzam kluski i sos przepyszne.
Zrobilam dzis pampuchy z tego przepisu jako dodatek do miesa i sosu - wyszly przepyszne! Do tej pory zwykle robilam wszystko recznie, ale ten przepis jest rownie dobry, a jednoczesniej mam duzo mniej roboty dzieki pomocy thermomixa
Super 😀
Paruję już prawie 25 minut i nadal surowe w środku
mmmm pyszne
Bardzo udane!
Zrobilem do strogonowa i wszystkim smakowaly.
Wyśmienite!
buchty wyszly dosc spore ale musialam dodac troche wiecej maki gdyz ciasto sie kleilo
Zrobione wczoraj ,dzieci sie zajadały jak szalone zmieniłam tylko sos na truskawkowy
Are you sure to delete this comment ?