Składniki
Barszcz czerwony
- 500 g świeżych czerwonych buraków
- 1 litr wody
- 3 łyżki octu
- 3 ząbki czosnku
- 2 liści laurowych
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 litr bulionu drobiowego, wołowego, wcześniej przygotowany
- 3 szczypty pieprzu
CIASTO NA PASZTECIKI
- 250 g margaryny, pokrojonej na kawałki
- 500 g mąki przennej
- 50 g drożdży
- 125 g gęstej śmietany
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- kminek
- 1 całe jajko, do rozbełtania i posmarowania paszecików
FARSZ Z MIĘSEM
- 1000 g mięsa np. łopatki, karczku, pokrojone na kawałki
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 3-4 szczypty pieprzu
FARSZ Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
- 10 g suszonych borowików, namoczyć wcześniej ok 12h
- 500 g kapusty kiszonej, przepłukać wodą przed gotowaniem
- 1/2 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucić obrane buraki, rozdrobnić 10s/obr. 4
- Wlać wodę, dodać czosnek, ziele, liście, ocet i gotować 30min/100st/obr. 1
- Przecedzić barszcz przez koszyczek. Do klarownej zawartości dodać bulion. Doprawić pieprzem i przyprawą uniwersalną.
- Podgrzać "Blokada naczynia miksującego" 5min/80st./obr. 1. Po zakonczeniu doprawić do smaku wedle uznania.
- Pokrojone mięso umieścić w koszyczku w"Blokada naczynia miksującego" . Na dno naczynia wlać wodę, dodać ziele, liść i przyprawę, gotować 60min/Varoma/obr.1
- Wystudzić i odcedzić mięso, następnie zmiksować 20s/obr.10 Doprawić przyprawą i pieprzem do smaku.
- Drożdże rozpuść w osobnym naczyniu dodając do nich śmiętanę i cukier. Następnie dodać do"Blokada naczynia miksującego" wszystkie składniki: mąkę, margarynę,2 żółtka, jedn całe jajko, sól, wyrabiać przy pomocy kopystki 1min/obr. 5.
- Wyrobione ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 3mm i wykrawać z niego prostokątne kawałki. Na środek prostokąta położyć farsz, zwinąć w rulon i docisnąć końce.
- Gotowe paszteciki ułożyć na blasze. Posmarować jajkiem i posypać kminkiem. Pieć w temp. 180 st. przez 25-30 min.
- Ugotować namoczone grzyby 30min/st.100/obr.1. Odstawić do innego naczynia.
- Ugotować kapustę 30min/st.100/obr.1. Odcedzić i przełożyć do innego naczynia.
- Zmiksować w "Blokada naczynia miksującego" ugotowane grzyby 5s/obr.5 dodać do tego kapustę,sól i znów zmiksować kolejne 5s/obr.5. Gotowy farsz doprawić do smaku.
BARSZCZ CZERWONY
FARSZ Z MIĘSEM
CIASTO
FARSZ Z GRZYBAMI I KAPUSTĄ
Porady
Po dolaniu bulionu do wywaru z buraków, bardzo ważne jest, aby go nie zagotować.
Kapustę można ugotować w zwykłym garnku w trakcie gotowania grzybów, żeby zaoszczędzić czas.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze