thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 13/05/15
zmieniono dnia: 14/05/15

Składniki

Składniki opcjonalne:

  • 130 gramów groszku zielonego konserowego
  • 150 gramów papryki konserwowej, pokrojonej w kostkę 1cm
  • 1/2 pomaranczy, miazsz, pokrojonej na cząstki 1-2cm
  • pistacje

Składniki:

  • 50 gramów świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 400 gramów watróbki drobiowej
  • 250 gramów makaronu kokardki
  • 40 gramów oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 ząbka czosnku
  • 4 filecików anchois w oleju
  • 2 szczypty pieprzu cytrynowego
  • 30 gramów świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 50 gramów octu winnego
  • 1000 gramów wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego wlać wodę, ocet winny, sok i sól. W dolnej i górnej części przystawki Varoma ułożyć wątróbkę. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 12 min.120 St. C obr. 1.

     

    2. Odstawić przystawkę, przełożyć wątróbkę z dolnej części przystawki na górną i odwrotnie.

     

    3. Przez otwór w pokrywie wsypać makaron, ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na ustawieniu: 12 min. / Varoma Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr. 1. Jeśli watróbka jest zbyt surowa można przełożyć całość do doln części przystawki Varoma i wydłużyć czas gotowania na parze o dodatkowe 3-5 min do momentu aż wątróbka osiągnie pożądaną kruchość. Po ugotowaniu odstawić przystawkę.

     

    4. Odcedzić makaron przez koszyczek, krótko opłukać pod zimną wodą. Przełożyć makaron do naczynia, w którym danie będzie serwowane i wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek.

     

    5. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i pozostałą część oliwy, dusić na ustawieniu min. / 120 St. C obr. 1. Usunąć czosnek.

     

    6. W naczyniu miksującym umieścić fileciki anchois, posiekać na ustawieniu 10 sek. / obr. 6., dodać wątróbkę i gotować na ustawieniu min. / 100 St. C / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"  / obr. 1.

     

    7. Przełożyć do naczynia z makaronem, dodać groszek i paprykę, oprószyć pieprzem, szczyptą soli i skropić sokiem z pomarańczy.

     

    Opcjonalnie można dodać także świeży ogórek pokrojony w kostkę 1cm, kawałki pomarańczy i pistacje.

Porady

Sałatkę można doprawiać wedle uznania, choć zawartość filecików anchois oraz ich połączenie z pomarańczą jest źródłem niezwykłego aromatu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wykwintna sałatka z wątróbką

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy