Składniki
Składniki opcjonalne:
- 130 gramów groszku zielonego konserowego
- 150 gramów papryki konserwowej, pokrojonej w kostkę 1cm
- 1/2 pomaranczy, miazsz, pokrojonej na cząstki 1-2cm
- pistacje
Składniki:
- 50 gramów świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 0,5 płaskiej łyżeczki soli
- 400 gramów watróbki drobiowej
- 250 gramów makaronu kokardki
- 40 gramów oliwy z oliwek extra vergine
- 1 ząbka czosnku
- 4 filecików anchois w oleju
- 2 szczypty pieprzu cytrynowego
- 30 gramów świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 50 gramów octu winnego
- 1000 gramów wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, ocet winny, sok i sól. W dolnej i górnej części przystawki Varoma ułożyć wątróbkę. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 12 min. / 120 St. C / obr. 1.
2. Odstawić przystawkę, przełożyć wątróbkę z dolnej części przystawki na górną i odwrotnie.
3. Przez otwór w pokrywie wsypać makaron, ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na ustawieniu: 12 min. / Varoma / "Obroty wsteczne" / obr. 1. Jeśli watróbka jest zbyt surowa można przełożyć całość do doln części przystawki Varoma i wydłużyć czas gotowania na parze o dodatkowe 3-5 min do momentu aż wątróbka osiągnie pożądaną kruchość. Po ugotowaniu odstawić przystawkę.
4. Odcedzić makaron przez koszyczek, krótko opłukać pod zimną wodą. Przełożyć makaron do naczynia, w którym danie będzie serwowane i wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek.
5. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i pozostałą część oliwy, dusić na ustawieniu 3 min. / 120 St. C / obr. 1. Usunąć czosnek.
6. W naczyniu miksującym umieścić fileciki anchois, posiekać na ustawieniu 10 sek. / obr. 6., dodać wątróbkę i gotować na ustawieniu 3 min. / 100 St. C / "Obroty wsteczne" / obr. 1.
7. Przełożyć do naczynia z makaronem, dodać groszek i paprykę, oprószyć pieprzem, szczyptą soli i skropić sokiem z pomarańczy.
Opcjonalnie można dodać także świeży ogórek pokrojony w kostkę 1cm, kawałki pomarańczy i pistacje.
Porady
Sałatkę można doprawiać wedle uznania, choć zawartość filecików anchois oraz ich połączenie z pomarańczą jest źródłem niezwykłego aromatu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?