Składniki
- 2000 g wiśni
- 1500 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wiśnie wydrylować, zasypać w dużym garnku 500 g cukru, potrząsnąć, żeby cukier wymieszał się z wiśniami i odstawić na kilka godzin ( można na noc), żeby owoce puściły sok.
Sok odlać, zważyć w TM ( ok.800-1000g) i dosypać tyle samo cukru. Sok z cukrem zagotować 15-20 min. / 100*C / obr 2-3 ( pilnować, żeby nie wykipiał ).
Gorącym sokiem zalać wiśnie i odstawić w chłodne miejsce na ok 12 godz. Można do następnego dnia.
Tą czynność trzeba powtarzać 4 razy, a za czwartym razem wiśnie rozłożyć do słoiczków i gorącym syropem je zalać. Słoiki zakręcić, postawić na pokrywkach, przykryć kocykiem i poczekać aż ostygną.
Porady
Ten przepis nie jest typowo termomiksowy ale go tu zamieściłam, bo warto zrobić kilka słoiczków i rozkoszować się taką pychotką w długie zimowe wieczory
Tak przygotowane wiśnie używam do cias, ozdoby tortów i deserów.
Polecam bo są wyśmienite
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Można dodać alkoholu? jeśli tak to kiedy?
Gabrysiu, masz rację! Cena domowych przetworów zawsze jest kilka razy mniejsza od tych kupionych w sklepie. W takich robionych własnoręcznie jest jeszcze jeden składnik: nasze serce Moje wisienki stoją już w piwnicy, może zrobię jeszcze jedną porcję?
W sobotę na naszym targu wiśnie jeszcze były po 3,5zł/kg. Polecam Ci jeszcze wiśnie w czekoladowym syropie:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/wariant-wi%C5%9Bnie-w-czekoladowym-syropie-do-deser%C3%B3w-i-ciast/443901
Te są przepyszne i cudownie działają na poprawę humoru zwłaszcza w pochmurne jesienne dni. Polecam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, w ubiegłym roku nie zrobiłam tych wiśni, ale jak jeszcze teraz uda mi się je kupoić, to zrobię. Ostatnio byłam w internetowym sklepie "aledobre" i tam właśnie są w sprzedaży jako "delikatesy", robione domowym sposobem wisnie w syropie. To było wczoraj, kupiłam 1 sloiczek (10,79 zł) i czekam na dostawę. Będe mogła spróbować i potem porównać. Dziś przeglądając Twoje przepisy "wpadłam " na wiśnie w syropie! Cudowny przypadek. Zrobię i za około 15 zł. będe miała 4 słoiczki!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu, sok ważymy tylko raz -na początku i tylko raz dodajemy tyle samo cukru.
Te 4 kolejne razy dotyczyły tylko zlewania soku od wiśni, zagotowywania i zalewania gorącym owoców.
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, nie bardzo rozumiem ten przepis. Jak to powtarzać 4 razy? Za każdym razem dosypywac cukier? Może napisz krok po kroku, tak jak przepis na zakwas do chleba.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?