- TM 5
Składniki
Syrop imbirowy - do herbaty, do piwa, na rozgrzanie
- 200g świeżego imbiru pokrojonego na małe kawałki, waga po obraniu ze skórki
- 350g cukru
- 550g wody, zimnej lub w temperaturze pokojowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia wrzucamy imbir, a następnie zasypujemy go cukrem i zalewamy wodą. Podgrzewamy aż zacznie się gotować (10min/100℃/obr.1), po czym ściągamy miarkę z pokrywy (można postawić na wierzchu koszyczek, ale nie ma potrzeby bo syrop nie chlapie) i dalej gotujemy (15-20min/100℃/obr.1) do momentu aż syrop nieco zgęstnieje i nabierze złotego koloru.
- Zawartość naczynia przelewamy przez sitko wyłożone gazą i ustawione na szklanej misce. Zlany w ten sposób syrop powinien być klarowny.
- Syrop przelewamy do przygotowanych wcześniej szklanych butelek (umytych, wyparzonych i całkowicie wysuszonych), które szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do czasu całkowitego wystygnięcia (ja najczęściej robię syropy wieczorem i zostawiam je do rana na blacie).
Dodajemy kilka łyżeczek gotowego syropu do herbaty lub innych napojów.
Porady
W ciemnym i suchym pomieszczeniu nieotwarty syrop przechowujemy 2-3 miesiące (powinien postać dłużej, ale jeszcze nie sprawdzałam). Po otwarciu natomiast przechowujemy go w lodówce do 3-4 tygodni (dlatego najlepiej od razu po przygotowaniu rozlać go do kilku mniejszych butelek - z podanych proporcji wychodzi ok. 600ml syropu).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
iwab1973: ile dałaś goździki
Wydaje mi się że za bardzo słodki wyszedł, za duzo cukru. Następnym razem dodam więcej imbiru.
Rewelacja! Teraz spróbuję jeszcze z goździkami ^_^ dzięki za inspirację!
Świetny przepis. Ja gotowałem o 20 minut dłużej, dodałem goździki i sok z jednej cytryny.
Wyszły dwie butelki po prawie pół litra.
właśnie syrop się gotuje. dla wzmocnienia smaku dodałam jeszcze goździki.
Ciekawy przepis, spróbuję napewno. Imbir działa rozgrzewająco więc na zimowe wieczory w sam raz