Składniki
na serek
- 1 litra mleka 3,2%, może być pasteryzowane, butelkowe, ale nie UHT
- 50 g soku z cytryny
- 200 g śmietanki 30%, pasteryzowanej np. z kubeczka, ale nie UHT
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wlać mleko i śmietankę. Wymieszać 3s./ obr. 4.
Podgrzewać 9,5 min./ temp. 90 stopni/ obr. 3.
Wlać sok z cytryny. wymieszać 3s./ obr. 4.
Podgrzewać kolejne 4 min./ temp. 90 stopni/ "Obroty wsteczne" / obr. 2
Zdjąć kubek i odczekać 10 min, aż mleko zacznie się ścinać.
W czystym zlewie umieścić koszyczek i wyścielić go lnianą lub bawełnianą ściereczką. Na wyścielony koszyczek powoli wylewać zawartość kubka. Odczekać chwilkę, aż serwatka odcieknie. Następnie delikatnie odcisnąć serek przez ściereczkę uważając żeby się nie poparzyć.
Serek przełożyć łyżką do niewielkiego naczynia o stożkowatym kształcie, lekko ugnieść i wygładzić powierzchnię. Wystudzić i schłodzić w lodówce (najlepiej na noc).
Schłodzony serek ostrożnie wyjąć z naczynia i przełożyć na talerzyk.
Serek jest delikatny i kremowy. Po schłodzeniu można go kroić w plastry, które z łatwością dają się rozsmarować na pieczywie. Wspaniale smakuje zarówno na słodko jak i na słono np. z dodatkiem ziół.
serka
Porady
Ściereczka przez którą przelewamy serek musi być bardzo gęsta, żeby serek nie uciekł razem z serwatką.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Serek bardzo dobry, bede wracac do tego przepisu mojego jednak nie da sie kroic i da sie rozsmarowac to pewnie przez to ze za slabo go odcedzilam...
Sciereczka do odcedzania serka musi być bardo gęsta, inaczej serek uciekne...
Meg
Serek naprawdę pycha tylko chyba zrobiłam coś nie tak bo wyszło bardzo mało.Może ktoś podpowie co było nie tak,ponieważ chciałabym go robić częściej ale nie taką ilość. :O
Serek jak żyleta!Można w przepisie pominąć śmietanę również wyjdzie ... może trochę mniej go będzie. (będzie bardziej dietetyczny)Polecam[[wysiwyg_imageupload:2422:]]
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Ja również zrobiłam ten serek - z mleka i śmietanki Biedronkowej i... wow naprawdę taki aksamitny, delikatny, śmietankowy smak... SUPER PYSZNY!
Jak jest z jego datą ważności? Ktoś ma jakieś doświadczenia? Myśmy go zjedli szybko, ale zastanawiam się jak długo zachowa świeżość?
Z mojej cytryny wycisnęłam tylko 40g soku i nie miałam więcej, ale wyszedł pyszny!!! Bałam się kwaskowatego posmaku po cytrynie - nic bardziej mylnego. Gdybym sama nie robiła nie uwierzyłabym, że tam w ogóle jest sok z cytryny
Oczywiście oceniam najwyżej jak tylko można i pozdrawiam!
Cieszę się bardzo, że serek się udał
Meg
Serek zrobiony Coś niesamowitego Wyszedł bardzo delikatny. Ja wykorzystałam mleko 3,2 pasterysowane z Lidla (Pilos) i śmietanę w kubeczku pasteryzowaną 30% też z Lidla (Pilos). Z podanych proporcji wyszło mi 290 gram serka Bardzo dziękuję za przepis
to bardzo mi miło, że odpowiada
Meg
Serek wyszedł super ,smakuje wszystkim .Zagości u nas na stałe. Pozdrawiam
Przykro mi bardzo, że Ci serek nie wyszedł. Ja robiłam go już kilka razy i nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Używałam mleka lokalnego resmlecz Trzebownisko, a śmietankę miałam z Biedronki. Wydaje mi się, że zastąpienie "Brak obrotów wstecznych" motylkiem to gorzej niż gdyby chodziły same noże (bo motylko raczej robija wszelkie grudki), moze lepiej zastąpić"Brak obrotów wstecznych" - "Mieszanie" . Tak sobie myślę jeszcze, że może ta śmietanka zotta jest pasteryzowana w za wysokiej temperaturze i uniemożliwia ścięcie serka, albo mleko. Spróbuję dziś zrobić z tą śmietanką zott i tym mlekiem mlekovita i zrobię zdjęcia, żeby pokazać co z tego wyszło. Jeżeli się serek nie ścina, to prawdopodobnie mleko i śmietanka były wczesniej pateryzowane w za wysokiej temperaturze, która uniemożliwia kwaszenie się mleka. Tak, naprawdę powinno się to robić z mleka i śmietanki "prosto od krowy", ale u mnie nigdzie nie ma mlekomatów, więc spróbowałam z takiego i wychodził, więć dodałam przepis.
Meg