thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
0 g
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 06/08/13
zmieniono dnia: 06/08/13

Składniki

na serek

  • 1 litra mleka 3,2%, może być pasteryzowane, butelkowe, ale nie UHT
  • 50 g soku z cytryny
  • 200 g śmietanki 30%, pasteryzowanej np. z kubeczka, ale nie UHT

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    serka
  1. Do naczynia miksującego wlać mleko i śmietankę. Wymieszać 3s./ obr. 4.

  2. Podgrzewać 9,5 min./ temp. 90 stopni/ obr. 3.

  3. Wlać sok z cytryny. wymieszać 3s./ obr. 4.

  4. Podgrzewać kolejne 4 min./ temp. 90 stopni/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr. 2

  5. Zdjąć kubek i odczekać 10 min, aż mleko zacznie się ścinać.

  6. W czystym zlewie umieścić koszyczek i wyścielić go lnianą lub bawełnianą ściereczką. Na wyścielony koszyczek powoli wylewać zawartość kubka. Odczekać chwilkę, aż serwatka odcieknie. Następnie delikatnie odcisnąć serek przez ściereczkę uważając żeby się nie poparzyć.

  7. Serek przełożyć łyżką do niewielkiego naczynia o stożkowatym kształcie, lekko ugnieść i wygładzić powierzchnię. Wystudzić i schłodzić w lodówce (najlepiej na noc).

     

  8. Schłodzony serek ostrożnie wyjąć z naczynia i przełożyć na talerzyk.

     

    Serek jest delikatny i kremowy. Po schłodzeniu można go kroić w plastry, które z łatwością dają się rozsmarować na pieczywie. Wspaniale smakuje zarówno na słodko jak i na słono np. z dodatkiem ziół.

Porady

Ściereczka przez którą przelewamy serek musi być bardzo gęsta, żeby serek nie uciekł razem z serwatką.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Serek Twarogowy a'la Ricotta

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 4, 2019 at 08:10
    5.0

    Serek bardzo dobry, bede wracac do tego przepisu Smile mojego jednak nie da sie kroic i da sie rozsmarowac to pewnie przez to ze za slabo go odcedzilam...

  • września 21, 2015 at 22:58

    Sciereczka do odcedzania serka musi być bardo gęsta, inaczej serek uciekne...

    Meg

  • września 6, 2015 at 16:11
    5.0

    Serek naprawdę pycha tylko chyba zrobiłam coś nie tak bo wyszło bardzo mało.Może ktoś podpowie co było nie tak,ponieważ chciałabym go robić częściej ale nie taką ilość. :O

  • sierpnia 17, 2015 at 10:42

    Serek jak żyleta!Można w przepisie pominąć śmietanę tmrc_emoticons.) również wyjdzie ... może trochę mniej go będzie. (będzie bardziej dietetyczny)Polecam[[wysiwyg_imageupload:2422:]]

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

  • stycznia 30, 2015 at 11:20
    5.0

    Ja również zrobiłam ten serek - z mleka i śmietanki Biedronkowej i... wow naprawdę taki aksamitny, delikatny, śmietankowy smak... SUPER PYSZNY!

    Jak jest z jego datą ważności? Ktoś ma jakieś doświadczenia? Myśmy go zjedli szybko, ale zastanawiam się jak długo zachowa świeżość?

    Z mojej cytryny wycisnęłam tylko 40g soku i nie miałam więcej, ale wyszedł pyszny!!! Bałam się kwaskowatego posmaku po cytrynie - nic bardziej mylnego. Gdybym sama nie robiła nie uwierzyłabym, że tam w ogóle jest sok z cytryny  tmrc_emoticons.D

    Oczywiście oceniam najwyżej jak tylko można i pozdrawiam!

  • października 31, 2014 at 21:38

    Cieszę się bardzo, że serek się udałtmrc_emoticons.)

    Meg

  • października 31, 2014 at 20:32
    5.0

    Serek zrobiony tmrc_emoticons.;)  Coś niesamowitego tmrc_emoticons.D  Wyszedł bardzo delikatny. Ja wykorzystałam mleko 3,2 pasterysowane z Lidla (Pilos) i śmietanę w kubeczku pasteryzowaną 30% też z Lidla (Pilos). Z podanych proporcji wyszło mi 290 gram serka Big Smile Bardzo dziękuję za przepis Cooking 4

  • czerwca 27, 2014 at 14:15

    to bardzo mi miło, że odpowiadatmrc_emoticons.)

    Meg

  • czerwca 27, 2014 at 08:33
    5.0

    Serek wyszedł super ,smakuje wszystkim .Zagości u nas na stałe. Pozdrawiam Big Smile

  • czerwca 26, 2014 at 17:31

    Przykro mi bardzo, że Ci serek nie wyszedł. tmrc_emoticons.(Ja robiłam go już kilka razy i nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Używałam mleka lokalnego resmlecz Trzebownisko, a śmietankę miałam z Biedronki. Wydaje mi się, że zastąpienie Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" motylkiem to gorzej niż gdyby chodziły same noże (bo motylko raczej robija wszelkie grudki), moze lepiej zastąpićBrak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" - Mieszanie"Mieszanie" . Tak sobie myślę jeszcze, że może ta śmietanka zotta jest pasteryzowana w za wysokiej temperaturze  i uniemożliwia ścięcie serka, albo mleko. Spróbuję dziś zrobić z tą śmietanką zott i tym mlekiem mlekovita i zrobię zdjęcia, żeby pokazać co z tego wyszło. tmrc_emoticons.( Jeżeli się serek nie ścina, to prawdopodobnie mleko i śmietanka były wczesniej pateryzowane w za wysokiej temperaturze, która uniemożliwia kwaszenie się mleka. Tak, naprawdę powinno się to robić z mleka i śmietanki "prosto od krowy", ale u mnie nigdzie nie ma mlekomatów, więc spróbowałam z takiego i wychodził, więć dodałam przepis. tmrc_emoticons.(

    Meg