thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 21
opublikowany: 21/08/12
zmieniono dnia: 22/08/12

Składniki

  • 1 kg cytryn
  • 500 g cukru
  • 1000 g wody mineralnej niegazowanej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Cytryny myjemy dokładnie szczoteczką, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 24 godziny. Następnie wodę wylewamy, cytryny płukamy i zalewamy ponownie zimną wodą i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie odcedzamy i znów zalewamy cytryny zimną wodą na 24 godziny. Następnie wodę wylewamy a cytryny kroimy na kawałki i usuwamy pestki. Wkładamy do naczynia i miksujemy czas 10 sek, obr.4-5. Dodajemy 1 litr wody mineralnej niegazowanej i gotujemy przez 15 min/ 90 st/ obr.2. Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 15 min/ 90 st/ obr.2. Gorąca konfiturę przelewamy do sloiczków, zakręcamy i odstawiamy na chwilkę do góry dnem.

    Konfitura nadaje się zimą do herbaty zamiast cytryny, wystarczy łyżeczka a smak jest niesamowity. Ważne jest, aby wybrać cytryny ładne, bez uszkodzeń i z cieńką skórką. Cytryny po ugotowaniu zmiękną, ja kroiłam je na kawałki nożem bo są dość miękkie.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Konfitura z cytryn do herbatki :-)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?