thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 6min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

kluski śląskie

  • 500 g wody
  • 500 g ziemniaków, mączystych (łatwo rozpadających się), obranych, pokrojonych na kawałki
  • 150 g mąki ziemniaczanej, plus trochę extra do posypania stolnicy
  • 3 płaskich łyżeczek soli
  • 1 szczypty gałki muszkatałowej mielonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    PRZYGOTOWANIE
  1. wlać wodę do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , włożyć koszyczek i umieścić w nim ziemniaki. Gotować 30min/Varoma/obr.1. Po tym czasie wyciągnąć koszyczek i opróżnić Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"

  2. umieścić ugotowane i OSTUDZONE ziemniaki w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , i zetrzeć 10sec/obr.4 przy pomocy kopystki.

  3. dodać mąkę ziemniaczaną, sól i gałkę muszkatałową, ugniatać 1min/Ciasto"Ciasto" . Podczas ugniatania wlać wodę do garnka i doprowadzić do wrzenia.

  4. umieścić gotowe ciasto na stolnicy obsypanej mąką ziemniaczaną, zrolować, pociąć na kawałki (wielkość zależna od upodobań) i przy pomocy kciuka, wydrążyć dziurki.

  5. do gotującej się i osolonej wody, włożyć kluski i gotować ok 3 min od wypłynięcia

Porady

do idealnych klusek śląskich używamy ziemniaków mączystych, czyli łatwo rozpadających się, po ugotowaniu muszą być lekko twardawe i całkowicie ostudzone, aby kluski nie wyszły gumowe.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

KLUSKI ŚLĄSKIE

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 12, 2020 at 18:01
    5.0

    Wyszły super. Zrobilam tak jak w przepisie. Podczas zagniatania- juz z mąką Ciasto"Ciasto" musiałam uzyc kopystki, bo pierwsze zagniatanie zmieszalo skladniki jakby na sucho😮. Włączyłam II raz, znowu na 1 min. Ciasto"Ciasto" , pomogłam kopystką i wszystko super. Dzięki za fajny przepis Smile

  • października 28, 2019 at 10:12
    4.0

    Nie powinno się miksować ziemniaków w tm. Lepiej użyć do tego praski do ziemniaków. Ciasto się nie klei i nie jest lejące. 🙂

  • grudnia 26, 2018 at 17:51

    Coś poszło nie tak ... za rzadkie jakiby mi wyszło. Po ugotowaniu takie rozlazłe nieco. Ale w smaku dobre tmrc_emoticons.) Dało się jeść tmrc_emoticons.) Myślę, że z innymi ziemniakami spróbuję.

  • października 18, 2018 at 09:26
    5.0

    przepis perfekcyjny,juz kilka razy z niego korzystalam

  • lutego 17, 2018 at 17:50

    Dziś zrobiłam. Nie wiem czy ziemniaki były odpowiednie, ale jak robię tradycyjnym sposobem to wychodzą z tych ziemniaków. Ziemniaki ugotowane miałam w szybkowarze i niestety wyszło lejące ciasto, po dodadniu mąki ziemniaczanej zrobiłam jedną kluskę na próbę i niestety wyszła totalna guma. Nigdy jeszcze nie jadłam takiej kluski, musiałam ją żuć tmrc_emoticons.( Nie twierdzę że przepis zły bo jak widać po komentarzach są tacy co im wyszły, ale coś było zrobione nie tak i rezygnuję z robienia klusek w thermomixie tmrc_emoticons.(

  • grudnia 28, 2017 at 14:54

    Przepis bardzo dobry, kluseczki wyszły pyszne, polecam tmrc_emoticons.-)

  • lipca 5, 2017 at 21:39
    5.0

    Bardzo smaczne. Moja wersja wzbogacona została o koperek. Smile

  • marca 19, 2017 at 21:10

    polecam wyszly znakomite i sie super trzymaly

  • grudnia 8, 2016 at 19:28

    Dziś wypróbowałam. Bałam się co będzie, bo ciasto wyszło bardzo miękkie, ale udały się i w rezultacie wszystkim bardzo smakowały.

  • listopada 10, 2016 at 17:13

    Dzisiaj zrobiłam z sosem grzybowym.Wyszły pyszne Cooking 7