Składniki
dżem z czerwonej papryki
- 1 kg czerwonej papryki, -bez gniazd nasiennych
- 2 cytryny, -sok i skórka otarta
- 300 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 2-3 goździki opcjonalnie
- 2 gałązki rozmarynu, -same igiełki
- szczypta kardamonu, -mielonego
- 20 g pektyny jabłkowej lub 1 op. żelfixu, - opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W suchym naczyniu umieścić goździki i igiełki rozmarynu; zmielić 30 sek / obr. 9 Przełożyć do miseczki.
2.Paprykę obrać, podzielić na kawałki, włożyć do naczynia, rozdrobnić 15 s / obr. 7
3. Dodać sok i skórkę otartą z cytryn, cukier i sól i ew. pektynę; gotować 20 min. / 100*C / obr. 2 Na pokrywę naczynia postawić koszyczek, żeby nie pryskało w czasie gotowania.
4. Dodać resztę składników i gotować 5 min. / 90*C / obr.2
5. Zmiksować na gładką masę 30 sek. / obr. 9
6. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
dżemiku paprykowego
Porady
Dżem ma bardzo ciekawy smak i śliczny kolor. Pierwszą porcję robiłam bez dodatku pektyny ale był 'płynący" dlatego do następnych porcji dodałam pektynę i konsystencja była ok.
Polecam do wypróbowania
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
dzisiaj przyszedł ten dzień na stworzenie własnego przepisu. 3 kg papryki podzieliłam na dwie cześci i z jednej zrobie dzemik słodko ostry a drugi wg zamieszczonego tu przepisu.
Wcześniej robiłam z chili i swietnie smakował w zastepstwie keczupu. Ogólnie wszyscy mlaskali donośnie ( ci którzy robią ostre) swój pierwszy dżem z chili robiłam bez żelfix ale był dość płynne dlatego dzisiaj zrobię inaczej.
Zobaczymy któy wydzie lepszy nie omieszkam sie podzielić tą informacją
zapisałam ,wypróbuje
Fajny Bez pektyny, mniej cukru, ciut wiecej soli, i swietny sosik do makaronu, kaszy lub ryzu....
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Kat.j1 w tym roku po raz pierwszy robiłam ten dżem i używamy go do bułek, do chałki i raz syn zjadł słoik do racuchów. Myślę, że dobrze też będzie smakował np. z plackami cukiniowymi lub dyniowymi.
Może spróbuję zrobić jedną porcję z mniejszą ilością cukru i bez cynamonu za to z dodatkiem imbiru i całych ziaren zielonego pieprzu. Wtedy byłby b.dobrym dodatkiem do pieczonego indyka albo do pasztetów W trakcie odpowiedzi przyszły mi kolejne pomysły Dzięki za pytanie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Bardzo ciekawy przepis. Mam tylko pytanie, jako co używać taki dżemik? Jako sam dżem, czy może dodatek do czegoś?
Zainspirował mnie Twój przepis Elu :uwielbiam paprykę i eksperymenty smakowe,jak tylko go zrobię to podzielę się wrażeniami
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Mam chwilę i nadrabiam zaległości. Pamiętam, że komuś obiecałam ten przepis dlatego go zamieszczam. Szczyt sezonu paprykowego już za nami ale na targu można kupić czerwoną paprykę po 3-4 zł / kg Warto wypróbować takie połączenie. Ja połowę słoiczków rozdałam w prezencie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?