Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
4
słoik/słoiki/słoików
Poziom
--
Składniki
- 1 kg cukini, (bez skóry i pestek) pokrojonej na kawałki
- 4-5 szt kiwi, (ok.220-250 g)
- 220 g cukru
- 1 limonka
- garść listków świeżej mięty pokrojonej w paseczki
- 1 op. pektyny w proszku, (30 g ) ew. Żelfix 3 :1
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
limonkę spażyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok
do naczynia wlożyć cukinię i obrane kiwi, rozdrobnić 10s/obr.5
dodać cukier, gotować 20 min./temp.90*C/ obr. wsteczne 2
5 minut przed końcem gotowania dodać skórkę i sok z limonki, miętę oraz pektynę,
przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Konserwowanie
Śniadanie
Łatwe
Naturalne
Szybkie
Kreatywne
Lato
Urodziny dziecka
Dzieci w kuchni
Dodatek
Deser
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Mnie niestety ten dżemik w ogóle nie smakuje.Cukinia na słodko nie podeszła.
zrobiłam - ciutkę dla mnie za słodki. Niestety wystraszyłam się tej cukini i nie zmniejszyłam ilości cukru. Pomyślałam sobie, że cukinia taka mdła to może nie powinnam zmniejszać - a robię to w każdym przepisie, w którym używa się cukru. Zawsze oryginały są dla mnie za słodkie. Pomimo tego dżemik super! Powtórzę jeszcze nie raz z mniejszą ilością cukru.
Witam,
Mam pytanie czy cukinia zmienia bardzo smak tego dżemu, mam smaka na dżem z kiwi (jadłam kiedyś taki z Łowicza) i bardzo mi smakował i nie wiem czy ta cuknia nie powoduje że ma on bardziej warzywny smak niż owocowy?? Czy jest słodki??? Czy ewentualnie można bez cukinii zrobić???
Dziekuję Elu, przekażę jej pozdrowienia
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Magi, cieszę się bardzo. Pozdrów swoją Mamę przy okazji
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu zrobiłamjeszcze ten dżemik jak byłam u Mamy i była zachwycona, bardzo jej smakował i zrobiła jeszcze dżemik ananasowy, aż podwójną porcję, bardzo dziekuję w jej imieniu ja kilka dałam przyjaciołom, byli zachwyceni smakiem
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Przepis i kolor dżemu bardzo zachęcające Dodaję do kolekcji do wypróbowania, dziękuję za przepis Pozdrawiam!
Zwykle używam dojrzałego kiwi ale kilka razy robiłam z twardego i to zupełnie nie przeszkadzało.
Cieszę się, że pomysł na takie połączenie Wam się spodobał
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Lidien ja też miałam twarde i to nie przeszkodziło, aby dzemik wyszedł pyszny więc myslę że możesz śmiało robić
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
czy mam czekać aż kiwi dojrzeje? bo mam bardzo twarde
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?