Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
5
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Składniki
Dżem truskawkowy
- 1kg truskawek bez szypułek
- 250g brązowego cukru
- 1 czubata łyżeczka agaru
- 20g soku z cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Oczyszczone truskawki bez szypułek oraz resztę składników mieszamy w naczyniu 10s/0br.4.
2. Gotujemy 25min/95°C/2/obroty wsteczne - od początku do końca z koszyczkiem na pokrywce.
3. Przelewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry nogami.
-> Dżem w czasie gotowania nie wykipi, nie trzeba pilnować
-> Idealna konsystencja, nie za rzadki, nie za gęsty.
Dżem truskawkowy
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Kolor i smak super, ale trochę za bardzo płynny, jak dla mnie i mojej rodzinki też za słodki. Robię już kolejną porcę ale trochę modyfikuję: spróbuję z mniejszą ilością cukru. Pachnie pięknie!
JAK DLA MNIE NAJLEPSZY
prosty przepis, dźem wyszedł cudowny, zgęstniał na drugi dzień i mi nie wykipiał bo zmniejszyłam temp do 95C,
kapiwoo: zamiast koszyczka ustaw przystawkę od waromy i nie kipi😉
Wyszedł płyn!!! Czy to uzyska konsystencję dżemu po wystygnięciu???
Wykorzystałam ten przepis, ale dałam biały cukier i 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej. Musiałam obniżyć temp. do 90', bo kipiało. Po przelaniu do słoiczków wygląda ładnie. Pewnie po ostudzeniu będzie o.k.
Niestety wykipiał strasznie, zalał mi całą kuchnię . Nie jest więc prawdą że nie trzeba pilnować. I wyszedł bardzo rzadki.
Konsystencja plynna. Wyszedl sos,nie dzem. Ale mozenbyc dobry jako sos do nalesnikow,gofrow.
A czy on powinien wyjść rzadki? bo mój od razu po zagaotowaniu jest płynny i zastanawiam się czy później zgęstnieje...
abrzeska:a czy mogę zamiast brązowego cukru dag zwykły biały? I ile wtedy to dac. Może na Pani przepis na jakiś sprawdzony dzem truskawkowy bez cukru żelującego?