Składniki
- 1000 g jabłek
- 350 g cukru
- 20 g pektyny lub żel-fix 3:1
- 150 g rodzynek
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1 cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Jabłka obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do naczynia. Zmiksować czas 15 sek, obr. 3-4. Pomocna jest kopystka. Gotować czas 15 min/ 100 st/ obr. 2-3. W tym czasie rodzynki zalać w miseczce gorącą woda i odstawić. Nastepnie do jabłek dodać cukier i cukier waniliowy i gotować 10 min/ 100 st/ obr. 2-3. Potem dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny, pektynę i cynamon i gotujemy jeszcze 5 min/ 100 st/ obr. 2-3. Na koniec odsączamy rodzynki i wrzucamy je do naczynia, mieszamy 20 sek, obr.2.
Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na chwilkę do góry dnem.
Dżemik możemy wykorzystac zimą do szarlotki, do rogalików, do tarty lub bułeczek na śniadanie
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam i... wiedziałam, że dzieci lubią rodzynki, ale nie w dżemiku Następnym razem zrobię bez...
mnie wyszedł b. żadki a i słoiki jak zakręcałam to się nie zrobiło wieczko wklęsłe.
Co jest nie tak?
Przepis spadł mi z nieba, własnie dostałam wiaderko jabłek od mamy. Dzięki magi1, zabieram się do roboty, pozdrawiam all
Jakiej wielkości te słoiki?
Przepis wypróbowany....dżemik pyszny Dodałam tylko mniej cukru bo jabłuszka słodkie. A następnym razem wypróbuje w/g podpowiedzi gabi49.... Polecam przepis....Pozdrawiam
A ja dodałam 150 gram cukru ....i wystarczyło
Gabrysiu jasne, że można go uprościć jak bedę go robiła nastepnym razem tak właśnie zrobię jabłuszka faktycznie szybko się gotują dziękuję kochana za pomysł
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Ja nie obierałabym jabłek ze skórek bo właśnie w nich jest najwięcej pektyn. Po zmiksowaniu dodałabym wszystkie składniki oprócz rodzynek i gotowałabym 15 min/ temp. 100st./ obr.2. Na pokrywie ustawić koszyczek.Na koniec dodałabym rodzynki, wymieszała i do słoiczków. Magi, jabłuszka sa miękkie i gotują sie szybko , stąd moja propozycja skrócenia czasu i równocześnie uproszczenia przepisu. Co Ty na to?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Dzieki Verciu. Następnym razem dodam jeszcze orzechy i bedzie pysznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Bedzie dobrze z orzechami Bardzo podobny do mojego z pigwy, z rodzynkami, cynamonem i orzechami ( pinoli). Wychodza bardzo smaczne
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Are you sure to delete this comment ?