thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
9min
Czas całkowity
18min
porcja/porcje/porcji
3 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy

Składniki

dżem

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczki agaru bądź żelatyny
  • 800 g brzoskiń, wydrylowanych
  • 200-300 g cukru / xylitolu
  • 5-6 liści bazylii świeżej, pokrojonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    dżem
  1. wszystkie składniki  umieszczamy w kielichuBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"

  2. gotujemy dżem :

    czas 9 minut / obroty wsteczne Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" 1,5  / temperatura 100

  3. przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

Porady

jeśli chcem mieć dżem bez kawałków owoców , najpierw należy zmixować brzoskwinie ; 10 sek./obr.8

Można dodać zamiast agaru żelfix, ja zawsze sprawdzam konsystencję na małym spodku, najlepiej schłodzonym (kładę łyżeczką odrobinkę dżemu ) , z moich brzoskwiń 1 łyżeczka agaru była wystarczająca (ale to zawsze zależy od owoców ) ale jeśli jest za rzadki wydłużam czas gotowania aby odparować płyn.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem brzoskwiniowy z bazyliową nutką

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 29, 2013 at 18:58

    Love Dziękuję Magi, mnie bardzo miło ten dżem zaskoczył tmrc_emoticons.;)  Mam nadzieję, że Ci też posmakuje tmrc_emoticons.)

  • września 28, 2013 at 19:07
    5.0

    Nigdy nie robiłam dżemiku z bazylią ale zrobię i jestem pewna, że wyjdzie pyszny tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D dziękuję za nowe pomysły Big Smile

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • września 26, 2013 at 22:45
    5.0

    Love Z niedowierzaniem, że się uda takie połączenie zrobiliśmy ten dżem (ciekawość zwyciężyła), i opłacało się bo wyszedł pyszny! Bazylia właściwie nie smakuje bazylią a fajnie zmienia smak w zalezności jaki kęs się nabierze . Z pewnością z kolejnych brzoswiń zrobimy więcej słoiczków bazyliowego zaskoczenia tmrc_emoticons.) 

    gogol

  • września 26, 2013 at 22:41
    5.0

    Droga Maszoperio,

    dziękuję! Zaskakujące połączenie smaków podbiło moje podniebienie. Nie wpadłabym na taki pomysł ale jest to pozytywne zaskoczenie. Rodzina oszalała na punkcie tego dżemu. Raczej nic do zimy nie doczeka tmrc_emoticons.;).

    Pozdrawiam!