thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
3 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 22/08/12
zmieniono dnia: 24/08/12

Składniki

Dżem borówkowo-malinowy

  • 500 g borówki amerykańskiej ( lub jagód )
  • 500 g malin
  • 250 g twardych gruszek obranych i pokrojonych w kostkę
  • 20 g pektyny jabłkowej lub 1 op. żelfixu
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • niewielki kawałek kory cynamonu (opcjonalnie)
  • 350-500 g cukru
  • 50 ml ( ½ MT ) wiśniówki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    dżemu
    1. 1. Maliny i borówki umieścić w naczyniu i gotować 10-12 min. / 100*C / obr.2 Całość zmiksować 30 s. / obr.10 a Ci, którym przeszkadzają pestki malin w dżemie mogą całość przetrzeć przez sitko.

    2. 2. Dodać skórki cutrusów, cukier i pektynę.

    3. 3. W koszyczku umieścić pokrojone gruszki i korę cynamonu, i wstawić do naczynia. Zamknąć pokrywę i gotować 15 min. / 100*C / obr.2

    4. 4. Z koszyczka wyjąć cynamon, gruszki przełożyć do naczynia, dodać sok z cytrusów i wiśniówkę, zagotować 2 min. / 100*C / obr.1 Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

    5. 5. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić na zakrętkach do wystygnięcia.

  1. Gruszka z cynamonem w koszyczku:

  2. ugotowany dżem:

Porady

Gotowanie owoców całych, jeśli są małe, lub kawałków -w koszyczku nie powoduje ich rozdrobnienia. Miękkie owoce gotowane w naczyniu nawet jeśli włączymy obroty wsteczne, mogą się całkowicie rozdrobnić a gotowane w taki sposób są całe.

Ilość cukru należy dobrać w zależności od słodyczy malin i własnych upodobań tmrc_emoticons.)

Polecam, smacznego tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem borówkowo-malinowy z wiśnióweczką i kawałkami owoców

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 28, 2012 at 04:00

    Gabrysiu, przykro mi że eksperyment nie wpełni zaspokoił Twoje oczekiwania. Następnym razem będzie tylko lepiej. Ale cieszę się, że "uratowałaś" konsystencję dodatkiem cukinii.

    Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • sierpnia 27, 2012 at 17:01
    5.0

    Niestety, mój pomysł z samymi gruszkami nie był szczęśliwy. Dżem smakowo bardzo dobry, wyczuwalny  cudnie cynamon, ale jego konsystencja była za rzadka. Przelewał się w słoiczku. No więc go wzięłam jeszcze raz na warsztat. Wzięłam 800g cukini, zmiksowałam, dodałam ten zrobiony z gruszek drzem i jeszcze raz zagotowałam przez 15 min na wstecznych. Po tym zabiegu stał się gęsty, ale trochę zmienił smak i kolor. Mniej czuje się cynamonu, ale ogólnie jest o.k.


    Poeksperymentowałam i czegos się nauczyłam.tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 25, 2012 at 11:25
    5.0

    To jest super! Wspaniały jest ten pomysł z kawałkami gruszek i cynamonem. Dzisiaj zrobię w ten sposób dżem z samych gruszek, bo nie mam malin ani jagód.Jak zrobię, to się pochwalę. Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 24, 2012 at 11:03

    Proszę bardzo  tmrc_emoticons.) Na Twoją sugestię Gabrysiu odpowiadam umieszczeniem wiśnióweczki w tytule  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • sierpnia 23, 2012 at 21:52
    5.0

    Elu, ja bym w tytule dodała "Dżem borówkowo-malinowy z kawałkami owoców i wisnióweczką" Można opuścić słowa "z kawałkami owoców", bo to w/g gustu. Ale z wiśnióweczką- tego jeszcze nie było! SEPER!Big Smile Big Smile Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 22, 2012 at 23:30

    dorciaprzedstawiciel

    Spróbuje bo to moje ulubione owoce i lubie wszystko co się da z nich zrobić. Rozumiem że przy malinach ogrodowych więcej cukru a przy leśnych znacznie mniej.

    Tak właśnie trzeba rozumieć  tmrc_emoticons.)  Jak maliny słodsze, np leśne to cukru mniej a jak ogrodowe albo mniej dojrzałe -to cukru więcej  tmrc_emoticons.) Pozdrawiam i życzę udanego zamykania lata w słoiczkach  tmrc_emoticons.D   tmrc_emoticons.D 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • sierpnia 22, 2012 at 21:17
    5.0

    Elu dżemik super. Napewno wypróbuję tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • sierpnia 22, 2012 at 12:17
    5.0

    Przepis swietnytmrc_emoticons.)  Zachowam go sobietmrc_emoticons.)  Nie mam jagòd ani malin, ale moze kiedys zdarzy sie okazja? Kto wietmrc_emoticons.;) Z zamknietymi oczami stwierdzam, ze dobryBig Smile  Tyle dzemòw naprodukowalam juz w zyciu, ze starczy spojrzec na skladniki i wiadomo, czy smacznytmrc_emoticons.;)  Dzieki , EluLove

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • sierpnia 22, 2012 at 11:39

    Spróbuje bo to moje ulubione owoce i lubie wszystko co się da z nich zrobić. Rozumiem że przy malinach ogrodowych więcej cukru a przy leśnych znacznie mniej.

  • sierpnia 22, 2012 at 11:02

    Zanim zdążyłam zrobić dżem mój kochany Borówkożerca wyjadł polowę owoców i do dżemu miałam tylko 240g. Resztę uzupełniłam jabłkami (papierówki ze skorką) i dlatego dżem jest trochę jaśniejszy  tmrc_emoticons.) Polecam i pozdrawiam  tmrc_emoticons.)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile