Składniki
na domowy twarożek
- 1 litr kefiru, ja dałam kefir 2% tłuszczu
- 1 litr mleka 3,2% tłuszczu, ale nie UHT
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mleko wlać do naczynia miksujące. Podgrzać 8 minut/ 90 stopni/obr.3.
Do naczynia dolać kefir. Wymieszać 5 s obr. 3.
Podgrzewać 4 minuty/ 80 stopni/ "Obroty wsteczne" / obr. 2. Odstawić naczynie na 15 minut do przestygnięcia, aż zrobi się serek.
Koszyczek wyścielony gęstą lnianą lub bawełnianą ściereczką umieścić w czystym zlewie. Przelać powoli zawartość naczynia miksującego na wyścielony koszyczek. Odcisnąć serek do pożądanej konsystencji i wilgotności. Przełożyć do innego naczynia i pozostawić do wystudzenia.
domowego twarożku
Porady
Twarożek ma lekko kwaskowy smak, przypomina ten wiejski, robiony przez babcię. Znakomicie smakuje ze słodkmi i słonymi dodatkami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jakiego mleka używacie?
Idealny.Aż nie wierzę,że mi wyszedł
Bardzo smaczny ale troche kruchy. Robilam ze swojego kefiru wiec moze dlatego. Nastepnym razem sprobuje zmniejszyc temperature. Tym niemniej na pewno bede robic czesciej. Dzieki
Zrobiłam ten serek i dopiero jak wlałam kefir zorientowałam się, iż nie dopilnowałam proporcji - miałam tylko 1 kefir 400ml firmy Skała (którą bardzo lubię) i litr mleka...
Zdecydowałam się spróbować i wyszło i to całkiem dużo tego serka... W takim razie przy litrze kefiru musi być go naprawdę baaaardzo dużo. Serek smaczny, bez żadnej chemii... Trochę się kruszy przy nakładaniu go na kanapkę, ale wiem co jem
Dziękuję za fajny, smaczny, łatwy przepis!!!
Cieszę się, że wyszedł. Sama niedawno go robiłam. Długo zachował świeżość. Wróciliśmy z wakacji, a on dodał był dobry Następnym razem proponuję zmniejszyć temperaturę ogrzewania do 70 lub 60 stopni, obserwować i ewentualnie wydłużyć czas. Będzie mniej krupiasty.
Meg
Mój pierwszy ser i to bardzo udany! Szkoda tylko, że tak mało wyszło, około 320 gramów.
oj napewno wypróbuje już dodaje do mojej kolekcji
bardzo lubię twarażki wypróbujemy
Are you sure to delete this comment ?