thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
4 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 17/08/12
zmieniono dnia: 19/08/12

Składniki

Chutney z mango

  • 350-400 g mango (1-2 dojrzałe szt), obrane, pokrojone w kawałki
  • 300 g jabłek (najlepiej kwaśnych) obranych i pokrononych w ćwiartki
  • 150 g cebuli (może być cukrowa)
  • 10-15 g korzenia świeżego imbiru pokrojonego w cienkie plasterki
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 100-150 g cukru brązowego
  • 50-100 g octu winnego białego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki posiekanych listków świeżej mięty

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    chutney
  1. 1.imbir zmiksować 5sek. / obr.8 zgarnąć kopystką na dno naczynia

    2.dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki, rozdrobnić 5sek. / obr.5

    3.dodać mango i jabłka, posiekać 5-8 sek. / obr.4,5

    4.dodać resztę składników (oprócz mięty) i gotować 30 min. / 100*C / obr.1

    5.na 5 minut przed końcem gotowania dodać listki mięty

    1. 6.przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić na zakrętkach do wystygnięcia.

Porady

Mango możemy zastąpić gruszkami lub śliwkami

Chutney świetnie smakuje do grillowanych piersi z kurczaka i do grillowanej ryby. Jest też pysznym dodatkiem do zimnych mięs i pasztetów oraz do serów.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chutney z mango

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 21, 2012 at 12:11

    Gabrysiu, cieszę się bardzo, że chutney Ci smakuje.  tmrc_emoticons.)  Moje w rzeczywistości też jest trochę ciemniejsze ale zdjęcie z fleszem trochę go "rozjaśniło"  tmrc_emoticons.) Ja robię jeszcze z jabłek i cebuli oraz z gruszek i dyni. Każde jest inne w smaku i wszystkie są wyjadane ze smakiem. Jak będę robiła to wpiszę przepisy i dodam zdjęcia, bo teraz tych z zeszłego roku już w spiżarce nie mam  tmrc_emoticons.D Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • sierpnia 21, 2012 at 11:52
    5.0

    Elu, zrobiłam wczoraj. Przeczytałam, że kumin to jest kmin rzymski, a takowy miałam w domu. Pieprz cytrynowy zastapiłam białym pieprzem, na dodanie cytryny nie wpadłam.  Wyszło pysznie pikantne! Tylko kolor mam nieco ciemniejszy niż jest Twój na zdjęciu, może miałam trochę starsze mango. Smak jest świetny, nigdy takiego dodatku do mięs nie jedliśmy w domu. To też mój debiut kulinarny w tym względzie. Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 20, 2012 at 21:55
    5.0

    Eluniu super przepis. Muszę wypróbować tmrc_emoticons.D jadłam kiedyś z jabłek i z cebuli i bardzo mi smakowało tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • sierpnia 20, 2012 at 12:04

    Gabrusiu, dobór przypraw / ziół do chutney jest naprawdę dowolny  tmrc_emoticons.) Ja też nie zawsze trzymam się śliśle przepisu. Jak nie mam jakiegoś składnika to improwizuję i często tym sposobem odkrywam nowe ciekawe połączenia. Pieprz cytrynowy można zastąpić białym ale żeby był efekt cytryny możesz dodać skórkę otartą z połowy cytryny i będzie podobnire. 

    Daj znać jak Ci smakuje taki dodatek. Pozdrawiam  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • sierpnia 20, 2012 at 08:24
    5.0

    Elu, nigdy nie robiłam chutney, ale dziś mam wszyskie składniki, jestem w domu i zrobię! Nie mam tylko kuminu i pieprzu cytrynowego, ale może pieprz biały wystarczy?  Poradź! tmrc_emoticons.~

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 19, 2012 at 23:30
    5.0

    Wspaniala sprawa, EluBig Smile Big Smile  Slinka lecitmrc_emoticons.p  No i jest moje ulubione mangoBig Smile Big Smile  W ten sposòb dogodze calej rodzinie.... mezowi , mieso- rybno- wszystko- zarlokowi ( i zawsze spodnie na nim wiszatmrc_emoticons.;) i còrce- wegetarianceBig Smile Big Smile tmrc_emoticons.;) . DziekiLove

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink