Składniki
- 1 kilogram chrzanu w korzeniach
- 1 szklanka octu 10%
- 4 szklanki wody
- 1 czubata łyżka cukru
- 2 dwie łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
chrzan obrać, pokroić na kilkucentymetrowe części i moczyć w zimnej wodzie kilka godzin
2. Ocet, wodę, cukier, sól zagotować i ostudzić.
3. Do thermomixu włożyć chrzan, zalać zimną zalewą tak, żeby prawie go przykryła i miksować zwiększając obroty od 1 do 10, aż chrzan będzie miałki.
4. Odkryć pokrywę i na kilkanaście minut wystawić naczynie miksujące na powierze (na przykład na balkon) aby uleciała goryczka.
5. Przełożyc gotowy chrzan do słoików.
6. Przed podaniem można zmieszać z kwaśną śmietaną lub zrobic z niego ćwikłę.
Porady
Nie można precyzyjnie przewidzieć, ile potrzeba zalewy, ponieważ zależy to od tego jaki jest gatunek chrzanu, ile go zostanie po obraniu itp. Podczas ucierania należy parę razy zrobić przerwę, patrzeć jaka jest konsystencja i ewentualnie dolewać zalewy ale tak, aby ostatecznie chrzan nie był za rzadki lub za gęsty.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry przepis. Chrzan bielutki . No i krótki czas przygotowania
Bardzo dobry chrzan, zrobiłam dokładnie według przepisu. Moje przerażenie budził wędrujący po blacie termomix, więc podzieliłam chrzan do mielenia na dwa razy i było OK
Dzisiaj przygotowałam chrzan, wyszedł bardzo ostry - jak to chrzan, jest bardzo biały (dałam trochę mniej wody i konsystencja bardzo gęstej śmietany - mam nadzieję, że wytrzyma do grudnia (do świąt) bo miałam 1,5 kg chrzanu prosto z ogródka