thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 04/04/12
zmieniono dnia: 04/04/12

Składniki

  • 1 kilogram chrzanu w korzeniach
  • 1 szklanka octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 2 dwie łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. chrzan obrać, pokroić na kilkucentymetrowe części i moczyć w zimnej wodzie  kilka godzin

    2. Ocet, wodę, cukier,  sól zagotować i ostudzić. 

    3.  Do thermomixu włożyć chrzan, zalać zimną zalewą tak, żeby prawie go przykryła i miksować zwiększając obroty od 1 do 10, aż chrzan będzie miałki.

    4. Odkryć pokrywę i na kilkanaście minut wystawić naczynie miksujące na powierze (na przykład na balkon) aby uleciała goryczka. 

    5. Przełożyc gotowy chrzan do słoików.

    6. Przed podaniem można zmieszać z kwaśną śmietaną lub zrobic z niego ćwikłę. 

Porady

Nie można precyzyjnie przewidzieć, ile potrzeba zalewy, ponieważ zależy to od tego jaki jest gatunek chrzanu, ile go zostanie po obraniu itp. Podczas ucierania należy parę razy zrobić przerwę, patrzeć jaka jest konsystencja i ewentualnie dolewać zalewy ale tak, aby ostatecznie chrzan nie był za rzadki lub za gęsty. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chrzan

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 31, 2018 at 12:39
    5.0

    Bardzo dobry przepis. Chrzan bielutki . No i krótki czas przygotowania

  • grudnia 21, 2017 at 13:00

    Bardzo dobry chrzan, zrobiłam dokładnie według przepisu. Moje przerażenie budził wędrujący po blacie termomix, więc podzieliłam chrzan do mielenia na dwa razy i było OK

  • października 5, 2014 at 18:17

    Dzisiaj przygotowałam chrzan, wyszedł bardzo ostry - jak to chrzan, jest bardzo biały (dałam trochę mniej wody i konsystencja bardzo gęstej śmietany - mam nadzieję, że wytrzyma do grudnia (do świąt) bo miałam 1,5 kg chrzanu prosto z ogródka