Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
spód:
- 150 gramów daktyli, suszonych, bez pestek
- 60 gramów migdałów, w płatkach
- 40 gramów orzechów nerkowca
- 2 łyżki wody
nadzienie:
- 200 gramów orzechów nerkowca
- 60 gramów migdałów, w płatkach, wcześniej namoczone w wodzie ok. 4 h.
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 400 gramów śmietanki kokosowej, gęstej
- skórka otarta z cytryny
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1/2 laski wanilii
- 250 gramów borówek amerykańskich
- 1 łyżeczki babki jajowatej, łuski
polewa:
- 80 gramów borówek amerykańskich
- 30 gramów oleju kokosowego
- 100 gramów orzechów nerkowca
- 15 gramów syropu z agawy
dekoracja:
- borówki amerykańskie
- liście świeżej mięty
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego włożyć daktyle, zemleć 8s/Obr.8. Następnie do zmielonych daktyli dodać migdały, orzeszki nerkowca i 2 łyżki wody i miksować 10s/Obr.8. Gotową masę przełożyć do tortownicy ok. 20 cm wcześniej wyłożoną papierem lub folią i dobrze ugnieść. Z gotowym, wyłożonym spodem, tortownicę schłodzić w lodówce.
- 2. Do czystego naczynia włożyć odsączone orzechy nerkowca, śmietankę kokosową, olej kokosowy, skórkę z cytryny, syrop klonowy, wanilię i łuski babki jajowatej. Miksować 10s/Obr.8. Następnie zgarnąć kopystką i powtórzyć miksowanie 10s/Obr.8.
- 3. Do gotowej masy „serowej” dodać borówki i delikatnie przemieszać kopystką. Następnie przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki.
- 4. Do naczynia włożyć orzeszki nerkowca, zemleć 10s/Obr.10. Dodać pozostałe składniki polewy i miksować 30s/Obr. Od 4 przekręcając do 6. Zgarnąć kopystką i powtórzyć miksowanie 30s/Obr. Od 4 przekręcając do 6.
- 5. Gotową masę polać po wierzchu lekko zastygniętego sernika i udekorować borówkami oraz listkami mięty. Pozostawić do stężenia w lodówce na ok. 12h.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?