- TM 31
Składniki
Spód
- 120 gramów herbatników
- 60 gramów masła
- 1 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej bez kafeiny
Masę serową
- 1000 gramów sera białego, może być w wiaderku
- 250 gramów śmietany 30 lub 36 %
- 150 gramów likieru baileys
- 50 gramów likieru baileys
- 80 gramów cukru pudru
- 100 gramów gorzkiej czekolady
- 3 łyżeczek żelatyny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia włożyć herbatniki i zmielić 8 s/ obr.8.
Dodać masło i roztopić80stopni/ 3,5 min/ obr.1.
Dodać cukier, kakao i kawę i wymieszać 15 s/ obr.3 aby powstała jednolita masa.
Masą wykładamy tortownicę dociskamy i wstawiuamy do lodówki
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zakładamy motylek, wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywno ok 30 s/ obr.4. Śmietanę przekładamy do innego naczynia i wkładamy do lodówki.
opłukujem ynaczynie miksujące, osuszamy i wkłądamy czekoladę którą mielimy 5 s/ obr. 10 a następnie rozpuszczamy 80 stopni/ 3 min/ obr .2. Przekładamy do miseczki.
Opłukujemy naczynie i wcieramy twaróg z cukrem pudrem 1 min/ obr.4.
W połowie czasu dodajemy 150 likier Baileys a nastęnie wystudzoną żelatynę oraz ubitą śmietanę.
3/4 masy serowej wylewamy do tortownicy. Resztę mieszamy ze stopioną czekoladą i 50 g likieru 10 s/ obr. 10.
Masę czekoladową nakłądamy porcjami na wierzch sernika, a następnie robimy widelcem esy- floresy.
Sernik wstawiamy na 10 godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Przygotowanie spodu
Przygotowanie masy serowej
Porady
Ilość likieru można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobania.
Po spożyciu dużej ilości nei wskazane prowadzenie samochodu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam, sprawdziłam, komentuję...
Niestety nie smakował mi... Zapomniałam o specyficznym smkaku połączenia kako i sera...Pomimo iż lubię baleysa... to ogólnie jestem na nie. Dużo pracy, a efekt ... taki sobie...
Ale bardzo ciekawy i pomysłowy spód z tych herbatników... można wykorzystać do innych kompozycji
Are you sure to delete this comment ?