thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

Spód

  • 120 gramów herbatników
  • 60 gramów masła
  • 1 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej bez kafeiny

Masę serową

  • 1000 gramów sera białego, może być w wiaderku
  • 250 gramów śmietany 30 lub 36 %
  • 150 gramów likieru baileys
  • 50 gramów likieru baileys
  • 80 gramów cukru pudru
  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczek żelatyny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie spodu
  1. Do naczynia włożyć herbatniki i zmielić 8 s/ obr.8.

    Dodać masło i roztopić80stopni/ 3,5 min/ obr.1.

    Dodać cukier, kakao i kawę i wymieszać 15 s/ obr.3 aby powstała jednolita masa.

    Masą wykładamy tortownicę dociskamy i wstawiuamy do lodówki

  2. Przygotowanie masy serowej
  3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Zakładamy motylek, wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywno ok 30 s/ obr.4. Śmietanę przekładamy do innego naczynia i wkładamy do lodówki.

    opłukujem ynaczynie miksujące, osuszamy i wkłądamy czekoladę którą mielimy 5 s/ obr. 10 a następnie rozpuszczamy 80 stopni/ 3 min/ obr .2. Przekładamy do miseczki.

    Opłukujemy naczynie i wcieramy twaróg z cukrem pudrem 1 min/ obr.4.

    W połowie czasu dodajemy 150 likier Baileys a nastęnie wystudzoną żelatynę oraz ubitą śmietanę.

    3/4 masy serowej wylewamy do tortownicy. Resztę mieszamy ze stopioną czekoladą i 50 g likieru 10 s/ obr. 10.

    Masę czekoladową nakłądamy porcjami na wierzch sernika, a następnie robimy widelcem esy- floresy.

    Sernik wstawiamy na 10 godzin do lodówki (najlepiej na noc). 

Porady

Ilość likieru można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobania.

Po spożyciu dużej ilości nei wskazane prowadzenie samochodu tmrc_emoticons.;)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik na zimno z likierem Baileys

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 24, 2013 at 09:11

    Zrobiłam, sprawdziłam, komentuję...

    Niestety nie smakował mi... Zapomniałam o specyficznym smkaku połączenia kako i sera...Pomimo iż lubię baleysa... to ogólnie jestem na nie. Dużo pracy, a efekt ... taki sobie...

    Ale bardzo ciekawy i pomysłowy spód z tych herbatników... można wykorzystać do innych kompozycji tmrc_emoticons.)

     

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: