- TM 31
Składniki
Powidła śliwkowe
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty przyprawy do jabłecznika
- 2 płaskie łyżki miodu
- 1000 g śliwek wypestkowanych
Przyprawa do jabłecznika
- 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- 1 łyżki cynamonu mielonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. 500 g śliwek zmiksować przy założonej MT: obr. 6, czas 5 s.
2. Dodać pozostałe 500 g śliwek
3. Dodać pozostałe składniki, tj. miód i przyprawę
4. Gotować: temp. 100, obr. 1, czas 2 x 60 min
5. Gorące powidła przekłożyć do słoiczków przy pomocy kopystki, a następnie ustawić słoiczki do góry dnem na kilka minut
Porady
1. Przygotowaną przyprawę do jabłecznika przechowywać w szczelnym pojemniku.
2. Uwaga: nie przykrywać pokrywy miarką - woda musi odparowywać
3. W przypadku owoców bardziej wodnistych, gotować dodatkowo przez 30 min, lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji powideł
4. Żeby zabezpieczyć się przed ewentualnym rozpryskiwaniem powideł, można na pokrywę postawić koszyczek
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?