Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Średni
Składniki
Składniki
- 330 g śmietany, 30% tłuszczu
- 60 g cukru
- 90 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao
- 120 g sera śmietankowego
- 130 g sera twarogowego
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 90 g likieru śmietankowego whisky
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wlać 130g śmietany, 30g cukru i 90g czekolady, podgrzewać 2 min 30 s/obr.2. Zeskrobać boki naczynia miksującego łopatką.
2. Dodać 1 łyżeczkę żelatyny (posypać omijając łopatki) i wymieszać 30 s/140°F/obr. 3. Dodać 60 g serka śmietankowego i 60 g twarogu i wymieszać 30 s/obr. Schłodź w lodówce do zestalenia (ok. 30 minut). Wyczyść miskę do mieszania.
3. Do naczynia miksującego wlać 200g śmietany do ubijania i 30g cukru, ubić 2 min 30 s/140°F/obr. 2.
4. Dodać pozostałą 1 łyżeczkę żelatyny (posypać omijając górną część ostrza) i wymieszać 30 s/140°F/obr. 6. Dodać 60 ml serka śmietankowego, 70g sera twarogowego i likieru whisky i wymieszać 30 s/obr. 3.
5. Zeskrobać boki miski miksującej za pomocą łopatki i mieszać kolejne 15 s/obr. 4. Całość podzielić na 6 szklanek deserowych, aby uzyskać drugą warstwę kremu panna cotta i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Podawaj każdą szklankę udekorowaną według własnych upodobań.
Porady
Zamiast sera twarogowego można dodać mascarpone
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?