Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
2
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Lody z czerwonej fasoli
- 100 gramów śmietany 30 %
- 2 łyżki erytrytolu
- puszka czerwonej fasoli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Jak to mówią potrzeba matką wynalazków.. u mnie była potrzeba czegoś słodkiego do kawy oraz potrzeba wykorzystania resztki śmietany. Tak powstały oto lody z czerwonej fasoli, które mogą być alternatywą na drugie śniadanie bądź podwieczorek.
1. Zakładamy motylek
2. Wlewamy śmietanę "Obroty wsteczne" 3, ubijamy do momentu aż będzie, aż się ubije( musimy podglądać przez otwór na miarkę). Dodajemy erytrytol/cukier/lub inny słodzik
3. Przekładamy do innego naczynia. Ściągamy motylek
4. Do naczynia miksującego wsypujemy odsączoną, opłukaną fasolę, ustawiamy "Obroty wsteczne" 8 i miksujemy przez 10 sek.
5. Na koniec ponownie zakładamy motylek, dodajemy do naczynia ubitą wcześniej śmietanę. Mieszamy "Obroty wsteczne" 4, przez 10 sek.
6. Przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny.
Jeżeli macie w domu hermatniki możecie je pokruszyć i również dodać do masy
smacznego
Lody z czerwonej fasoli
Porady
Śmietania przed ubiciem powinna być mocno schłodzona.
Jeżeli nie zjecie lodów w ciągu 2 godzin po włożeniu do zamrażalki a lody będą bardzo twatde, odczekajcie chwilę i po okołu 5 minutach pokrojcie je na drobniejsze kawałki i zmiksujcie przez 10 sek "Obroty wsteczne" 10. Dodajcie trochę mleka lub śmietanki i wymieszajcie "Obroty wsteczne" 4 przez 10 sek.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?