thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
3 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 15/09/13
zmieniono dnia: 15/09/13

Składniki

Na kisiel

  • 3-5 gożdziki opcjonalnie
  • 4 łyżki mąki kartoflanki, rozrobionej w wodzie
  • 500 g wiśni świeżych lub mrożonych, z pestkami
  • 500 g wody, tak aby przykryła całe wiśnie
  • 4 łyżki cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Umyte wiśnie wkładamy do TM. Zalewany wodą i dodajemy cukier i goździki. Gotujemy miksując 8 min, 100st.C, obr.4. Podczas gotowania wiśnie miękną i pestki zaczynają odchodzić podczas miksowania (słychać stukanie pestek o noże). Po ugotowaniu wlewamy rozrobioną z wodą mąkę ziemniaczaną i gotujemy jeszcze 2 min, obr.2. Odczekamy chwilę tak aby pestki opadły na dno (kisiel nie powinien być zbyt gęsty) i wlewany kisiel ostrożnie do miseczek. Na dnie TM zostają pestki a my mamy kisiel bez zbędnej pracy przy drylowaniu wiśni. Oczywiście ostatnia porcja z dna jest z pestkami ale i tak większość mamy bez pestek.

Porady

Jest to szybki kisiel ze świeżych wiśni (nie z paczki z barwnikami) bez konieczności drylowania - oszczędność czasu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kisiel wiśniowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy