- TM 31
Składniki
Na kisiel
- 3-5 gożdziki opcjonalnie
- 4 łyżki mąki kartoflanki, rozrobionej w wodzie
- 500 g wiśni świeżych lub mrożonych, z pestkami
- 500 g wody, tak aby przykryła całe wiśnie
- 4 łyżki cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Umyte wiśnie wkładamy do TM. Zalewany wodą i dodajemy cukier i goździki. Gotujemy miksując 8 min, 100st.C, obr.4. Podczas gotowania wiśnie miękną i pestki zaczynają odchodzić podczas miksowania (słychać stukanie pestek o noże). Po ugotowaniu wlewamy rozrobioną z wodą mąkę ziemniaczaną i gotujemy jeszcze 2 min, obr.2. Odczekamy chwilę tak aby pestki opadły na dno (kisiel nie powinien być zbyt gęsty) i wlewany kisiel ostrożnie do miseczek. Na dnie TM zostają pestki a my mamy kisiel bez zbędnej pracy przy drylowaniu wiśni. Oczywiście ostatnia porcja z dna jest z pestkami ale i tak większość mamy bez pestek.
Porady
Jest to szybki kisiel ze świeżych wiśni (nie z paczki z barwnikami) bez konieczności drylowania - oszczędność czasu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze