Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 55min
porcja/porcje/porcji
8
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
SKŁADNIKI
- 1500 g gruszek, twarde (8 sztuk)
- 150 g bakalii
- 130 g cukru
- 2 białka
SYROP CUKROWY
- 700 g cukru
- 1200 g woda
- 2 soku z cytryn
- 6 goździk, sztuk
CIASTO PÓŁKRUCHE
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 200 g masła, niesolonego, miękiego
- 20 g śmietana, 18% tłuszczu, kwaśna
- 2 żółtka
- 15 g cynamonu, mielonego
- 1 szczypty sól
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Do naczynia miksujacego włożyc wszystkie składniki na syrop cukrowy. 10min./VAROMA/obr.2
2.Gruszki obrać pozostawiając ogonki. Wyciąć gniazda nasienne i podciąć doły gruszek by równo stały.
3.Do gotowego syropu włożyć koszyczek i umieścić w nim 4 szt. gruszek 8-10min./VAROMA/obr.2 ( po zrobieniu pierwszej partii wkładamy pozostałe 4 gruszki - czynność powtarzamy)
4.Ugotowane gruszki przełożyć do wody z lodem do momentu wychłodzenia. Wyjmujemy na sito żeby obeschły.
5.Bakalie zalać na chwilę częścią syropu po gotowanych gruszkach by zmiękły po czym odcedzić.
6.Do suchego naczynia włozyć 130g cukru, zmielić na puder 20s/obr.10 z curu pudru odłożyć 30g. i pozostawić do oprószenia gotowych gruszek.
7.Do naczynia miksującego z cukrem pudrem włożyc mąkę, sól i cynamon 10s/obr.6 nastepnie włożyc resztę składników na ciasto i wlączyć INTERWAŁ "Ciasto" 2min.
8.Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
9.Zimne ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm, następnie pokroić na paski o szerkości około 2 cm. a z części wyciąć szklanką krążki na spód gruszki.
10.Wysuszone gruszki obtoczyć w cukrze i obtoczyć paskami z ciasta zacznając od ogonka w dół, dobrze dociskając do gruszki.Miejsce po gniazdach nasiennych faszerujemy bakaliami i zaklejamy ciastem (krążkami).
11.Gruszki owinięte ciastem włożyć do lodówki na 30 min.
12.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
13.Przed włożeniem do piekarnika smarujemy gruszki białkiem.
14.Gruszki piec 10 min. w tem.200 st.C , następnie zmniejszamy temperture do 180 st. C i pieczemy przez 10-15 minut.
15. Upieczone gruszki pozostawić do wystudzenia,następnie posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Akcesoria dodatkowe: mata silikonowa, pędzelek.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?