thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Gorące ciasteczko czekoladowe

  • 80 g masło
  • 40 g cukier
  • 40 g cukier trzcinowy
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
  • 130 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 74 g groszek czekoladowy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć 80 g masła pokrojonego na kawałki, 40 g cukru i 40 g cukru trzcinowego i mieszamy Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 90 sek/obr 3.
  2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć 1 jajko. Mieszamy Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 30 sek/obr 2.
  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 130 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli. Ustawiamy wyrabiane ciasta Mieszanie"Mieszanie" 60 sek
  4. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć 74 g groszku czekoladowego. Mieszamy Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 30 sek/obr 1
  5. Z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" przełożyć uformowane ciasto na płytkim (ok. 4 cm) naczyniu żaroodpornym, średnicy ok. 20 cm. Równomierne rozłożyć uformowane ciasto na naczyniu
  6. Naczynie żaroodporne z ciastem włożyć do piekarnika na 10-15 minut. Tak, żeby brzegi ciasteczka były chrupkie i suche, a środek ciasteczka miekki i mokry.
  7. Deser podawać z polewą czekoladową i lodami waniliowymi. Spożywać na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu.

Porady

Czas pieczenia może sie różnić, polecam czekać aż ciasto z wierzchu będzie twarde i złotobrązowe, brzegi były twarde i suche, a środek miekki i mokry.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gorące czekoladowe ciasteczko

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?