Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
700 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Chałwa orzechowo-sezamowa

  • 450 g orzechów laskowych
  • 200 g sezamu
  • 6 czubate łyżki miodu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chałwa orzechowo-sezamowa
  1. Lekko uprażone orzechy zmielić należy w Thermomix'ie 1 min / obr. 10.

    W trakcie mielenia użyć należy kopystki.
  2. Do zmielonej masy dosypujemy lekko przesmażony sezam i mielimy 25 sekund / obr. 8.
  3. W ostatnim kroku należy dodać miód i wymieszać 15 sekund / obr. 3
  4. Po przełożeniu do pojemnika odstawić należy do lodówki na około 4 godziny.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chałwa orzechowo-sezamowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?