




Czas przygotowania
12h 0min
Czas całkowity
12h 30min
porcja/porcje/porcji
0
g
Poziom
Łatwy
- TM 31
opublikowany: 04/11/13
zmieniono dnia: 04/11/13
Składniki
- 85 g wody
- 85 g mąki pszennej
- 35 g zakwasu żytniego
ciasto chlebowe
- 450 g mąki pszennej 550 g
- 30 g mąki pszennej razowej
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- 200 g zaczynu j.w.
- 320 g letniej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
- Składniki zaczynu mieszamy 10 – 15sekund obr..3-4 , przykrywamy i zostawiamy do przefermentowania na noc w temperaturze pokojowej.
2. Mąki mieszamy, dodajemy zakwas, sól rozpuszczoną w części wody. Wodą dodajemy stopniowo, mieszając i sprawdzając konsystencje. Ciasto wyrabiamy 10 minut interwał , powinno być elastyczne i gładkie, ale niezbyt ścisłe.
- Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 3-5 godzin, zależnie od temperatury, powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte wyjmujemy krótko na blat, odgazowujemy i formujemy bochenek.
- Wkładamy do koszyka- form wysypanego mąką i odstawiamy przykryte jeszcze raz do wyrośnięcia, ponownie do podwojenia objętości. Można w tej fazie wstawić do lodówki, będzie miał wtedy ładniejszą, równą strukturą. W temperaturze pokojowej chleb potrzebuje od 2 do 4 godzin.
- Piekarnik rozgrzewamy do 230°C, naparowujemy i wkładamy chleb po uprzednim nacięciu ostrym nożem, na rozgrzany kamień lub blachą. Pieczemy do zbrązowienia skórki 30 do 35 minut. Studzimy na kratce.
zakwas 35 g zakwasu 85 gramów mąki pszennej 85 gramów wody
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze