thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 40min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 03/10/13
zmieniono dnia: 13/01/15

Składniki

do posypania

  • ziarna sezamu

ciasto

  • 410 g mąki pszennej typ 650
  • 270 g ciepłej wody
  • 1,5 płaskiej łyżeczki cukru
  • 30 g drożdży
  • 100 g ziaren orkiszu
  • 2 łyżeczki octu 10%
  • 50-70 g ziaren słonecznika
  • 40 g oleju słonecznikowego
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  Orkisz zmielić 20sek/obr.10

     

  2. Dodać pozostałe składniki wg podanej kolejności (oprócz sezamu) i wyrobić 2min30sek/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"

  3. Przełożyć do plastikowej miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut

  4. Wyjąć ciasto, podzielić na pół i po kolei zagnieść.Następnie uformować  bochenki, przetrzeć je zwilżoną dłonią i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub do foremek, posypać sezamem , uklepać  sezam, a następnie naciąć ostrym nożem  i znowu pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok.15 min.

     

  5. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 220st. i piec  na termoobiegu 10min. Potem zmniejszyć temperaturę do 200st. bez termoobiegu ( góra- dół) przez ok.25 min.

     

  6. Po upieczeniu chlebek od razu wyjąć z foremek, najlepiej na drewnianą deskę, obracając go bokiem.

Porady

Podana ilość ciasta odpowiada wielkości dwóch keksówek (12x25cm). Z własnego doświadczenia już wiem, że ten chlebek pieczony w małych formach jest smaczniejszy i nie kruszy się tak jak po upieczeniu w jednej większej.

Osobiście wyrabiam ciasto na dwie osobne porcje i przekładam do dwóch misek (do wyrosnięcia) Potem rozkładam do czterech małych keksówek i wkładam do piekarnika- trzy z tyłu i jedną bokiem z przodu tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile Dwa chlebki zostawiam do jedzenia a dwa (jeszcze lekko ciepłe) zamrażam. Kiedy chę je rozmrozić, owijam bawełnianą ściereczką i zostawiam na ok. 3 godziny. Potem daję do chlebaka. Dasz wiarę, że takie są najlepsze???

I jeszcze najważniejsze. Po upieczeniu natychmiast otwieramy piekarnik i wykładamy chlebek z foremek na drewnianą deskę.

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chlebek Edzi z orkiszem

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?