
Składniki
do posypania
- ziarna sezamu
ciasto
- 410 g mąki pszennej typ 650
- 270 g ciepłej wody
- 1,5 płaskiej łyżeczki cukru
- 30 g drożdży
- 100 g ziaren orkiszu
- 2 łyżeczki octu 10%
- 50-70 g ziaren słonecznika
- 40 g oleju słonecznikowego
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Orkisz zmielić 20sek/obr.10
Dodać pozostałe składniki wg podanej kolejności (oprócz sezamu) i wyrobić 2min30sek/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto"
Przełożyć do plastikowej miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut
Wyjąć ciasto, podzielić na pół i po kolei zagnieść.Następnie uformować bochenki, przetrzeć je zwilżoną dłonią i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub do foremek, posypać sezamem , uklepać sezam, a następnie naciąć ostrym nożem i znowu pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok.15 min.
Po tym czasie nagrzać piekarnik do 220st. i piec na termoobiegu 10min. Potem zmniejszyć temperaturę do 200st. bez termoobiegu ( góra- dół) przez ok.25 min.
Po upieczeniu chlebek od razu wyjąć z foremek, najlepiej na drewnianą deskę, obracając go bokiem.
Porady
Podana ilość ciasta odpowiada wielkości dwóch keksówek (12x25cm). Z własnego doświadczenia już wiem, że ten chlebek pieczony w małych formach jest smaczniejszy i nie kruszy się tak jak po upieczeniu w jednej większej.
Osobiście wyrabiam ciasto na dwie osobne porcje i przekładam do dwóch misek (do wyrosnięcia) Potem rozkładam do czterech małych keksówek i wkładam do piekarnika- trzy z tyłu i jedną bokiem z przodu
Dwa chlebki zostawiam do jedzenia a dwa (jeszcze lekko ciepłe) zamrażam. Kiedy chę je rozmrozić, owijam bawełnianą ściereczką i zostawiam na ok. 3 godziny. Potem daję do chlebaka. Dasz wiarę, że takie są najlepsze???
I jeszcze najważniejsze. Po upieczeniu natychmiast otwieramy piekarnik i wykładamy chlebek z foremek na drewnianą deskę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chlebuś jest bardzo smaczny, wczoraj piekłam pierwszy raz na spróbowanie, a dzisiaj w piekarniku druga porcja
Ciekawy przepis, u mnie chleb upieczony w dwóch mniejszych foremkach.
nie wiem jak u was ale ja dałam głównie mąkę żytnią i wyszło mi tylko jedno korytko-keksówka. Oczywiście chleb pycha tylko szkoda ze tylko jeden mi wychodzi
Zapisałam. Na pewno wypróbuję
Kochani
Dziś wprowadziłam kilka zmian dotyczących wypieku tego chlebka. Jest zdecydowanie lepszy i nie kruszy się tak bardzo, jak przedtem.
Smacznego
Edyta K.
Przepis do wypróbowania
Sprawdź jeszcze mój przepis Izaura
Edyta K.
Edzia czekam na następne przepisy
i co tu dodać chlebek mistrzostwo
Oczywiście, że można zastąpić orkisz pszenicą lub żytem. Orkisz to prawie to samo, co pszenica, ale zawiera zdecydowanie więcej błonnika
Proszę jednak nie kupować gotowych mielonych mieszanek zbożowych. Nie ma nic lepszego, jak kupione oczyszczone zboże i zmielone przez nas. Przynajmniej wiemy, co jemy
Jeśli chodzi o zamianę mąk, chleby z mąki żytniej czy pszennej razowej są ciężkie i tym samym muszą zdecydowanie dłużej rosnąć i nigdy nie będą tak wysokie i puszyste- chyba, że są oszukane
Edyta K.