Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 40min
porcja/porcje/porcji
1000
g
Poziom
Łatwy
Składniki
Chleb Portugalski
- 550 gramy wody
- 620 gramy mąki pszennej
- 100 gramy mąki żytniej
- 20 gramy drożdży świeżych
- 10 gramy soli, 2 łyżeczki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Betty - kamionkowe naczynie do zapiekania
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wlewamy wodę do naczynia "Blokada naczynia miksującego" .
Wsypujemy mąki i mieszamy "Ciasto" około 3 minuty.
Odstawiamy ciasto na 40 minut. - Do ciasta wrzucamy drożdże oraz sół.
Mieszamy "Mieszanie" 6 minut. - Dużą miskę smarujemy całą w środku olejem Wyciągamy wyrobione ciasto do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny (ciasto musi podwoić swoją objętość).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 240-250 stopni.
Po 2 godzinach wyrzucamy ciasto na blat opruszony mąką i zbieramy ciasto (z mąką) do naczynia, w którym będziemy go piec.
Pieczemy w 240-250 stopniach około 40 do 55 minut.
etap 1
etap 2
Porady
chleb można piec nawet w rękawie do pieczenia w naczyniu kamionkowym lub naczyniu do zapiekania Tupperware - ja tak piekę.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze