thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 40min
porcja/porcje/porcji
1000 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Chleb Portugalski

  • 550 gramy wody
  • 620 gramy mąki pszennej
  • 100 gramy mąki żytniej
  • 20 gramy drożdży świeżych
  • 10 gramy soli, 2 łyżeczki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Betty - kamionkowe naczynie do zapiekania
    Betty - kamionkowe naczynie do zapiekania kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    etap 1
  1. Wlewamy wodę do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .
    Wsypujemy mąki i mieszamy Ciasto"Ciasto" około 3 minuty.
    Odstawiamy ciasto na 40 minut.
  2. etap 2
  3. Do ciasta wrzucamy drożdże oraz sół.
    Mieszamy Mieszanie"Mieszanie" 6 minut.
  4. Dużą miskę smarujemy całą w środku olejem Wyciągamy wyrobione ciasto do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny (ciasto musi podwoić swoją objętość).
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 240-250 stopni.

    Po 2 godzinach wyrzucamy ciasto na blat opruszony mąką i zbieramy ciasto (z mąką) do naczynia, w którym będziemy go piec.

    Pieczemy w 240-250 stopniach około 40 do 55 minut.

Porady

chleb można piec nawet w rękawie do pieczenia tmrc_emoticons.) w naczyniu kamionkowym lub naczyniu do zapiekania Tupperware - ja tak piekę.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb Portugalski

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy