thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

farsz na pierożki

  • 200 g piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki 4cm
  • 1 kawałki imbru, 4cm
  • 1 gałązki kolendry
  • 0,5 cebula, polowki, czerwona
  • 1 ząbki czosnku
  • 4 porcje grzyby shiitake, ja używam suszonych mogą by świeże

zupa

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kawałki Pora, pokrojony w talarki
  • 4 grzyby shiitake
  • 1 kawałki imbiru
  • 0,5 selera, kawałek
  • 0,5 pietruszki, pokrojonej w słupki
  • 0,5 marchwi, pokrojonej w słupki
  • 2 pałki z kurczaka
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 gałązki kolendry
  • 60 g sosu sojowego
  • 1.5 litra bulionu z kurczaka

ciasto

  • 1 szczypty sól
  • 275 g mąka pszenna typ 450
  • 150 litra woda ciepła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1. ciasto wyrabiamy jak z książki na pierogi ruskie do naczynia miksujacego wlac wodę dodac mąkę ,sól i mieszamy na Ciasto"Ciasto" 1 minutę

  2. Zupa
  3. do koszyczka wkładamy pałki z kurczaka ,pietruszke ,marchew,seler,por,grzyby shiitake,imbir,gwiazdkę anyzu,ząbek czosnku,gałązkę kolendry ,60g sosu sojowego i zalewamy 1,5l bulionu drobiowego. Zamykamy termomix i ustawiamy na 45 minut 90 stopni Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" prędkośc1.

    po zakonczeniu gotowania wyciagamy koszyczek odstawiamy na bok zakładamy varome z pierożkami i ustawiamy czas 17 min varoma prędkośc 1

    po ugotowaniu układamy na talezu uszka zalewamy gorącą zupą możemy dodac z koszyczka mrchewkę grzyby i świeżo pokrojonego pora w talarki .  zamiast pierozków można ugotowac chiński makaron ryżowy i też jest bardzo pyszne

  4. farsz na pierożki
  5. do naczynia miksującego wkładamy 4 grzyby shiitake 1 ząbek czosnku ,pół cebuli czerwonej , gałązkę kolendry,4cm imbiru, mieszamy 4 sekundy prędkośc 7. Po wymieszaniu zgarniamy łopatką na dno pojemnika dodajemy 200g piersi z kurczaka pokrojonego na 4cm kawałki i ustawiamy na 10 sekund predkosc 6. po wymieszaniu układamy na wcześniej wyrobionym ciejscie i zwijamy jak uszka do sklejenia używamy zwykłej wody .smarujemy olejem varomę i układamy tam uszka i odkładamy na bok 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

zupa wonton

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?