- TM 5
Składniki
farsz na pierożki
- 200 g piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki 4cm
- 1 kawałki imbru, 4cm
- 1 gałązki kolendry
- 0,5 cebula, polowki, czerwona
- 1 ząbki czosnku
- 4 porcje grzyby shiitake, ja używam suszonych mogą by świeże
zupa
- 1 ząbek czosnku
- 1 kawałki Pora, pokrojony w talarki
- 4 grzyby shiitake
- 1 kawałki imbiru
- 0,5 selera, kawałek
- 0,5 pietruszki, pokrojonej w słupki
- 0,5 marchwi, pokrojonej w słupki
- 2 pałki z kurczaka
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 gałązki kolendry
- 60 g sosu sojowego
- 1.5 litra bulionu z kurczaka
ciasto
- 1 szczypty sól
- 275 g mąka pszenna typ 450
- 150 litra woda ciepła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
ciasto wyrabiamy jak z książki na pierogi ruskie do naczynia miksujacego wlac wodę dodac mąkę ,sól i mieszamy na "Ciasto" 1 minutę
do koszyczka wkładamy pałki z kurczaka ,pietruszke ,marchew,seler,por,grzyby shiitake,imbir,gwiazdkę anyzu,ząbek czosnku,gałązkę kolendry ,60g sosu sojowego i zalewamy 1,5l bulionu drobiowego. Zamykamy termomix i ustawiamy na 45 minut 90 stopni "Obroty wsteczne" prędkośc1.
po zakonczeniu gotowania wyciagamy koszyczek odstawiamy na bok zakładamy varome z pierożkami i ustawiamy czas 17 min varoma prędkośc 1
po ugotowaniu układamy na talezu uszka zalewamy gorącą zupą możemy dodac z koszyczka mrchewkę grzyby i świeżo pokrojonego pora w talarki . zamiast pierozków można ugotowac chiński makaron ryżowy i też jest bardzo pyszne
do naczynia miksującego wkładamy 4 grzyby shiitake 1 ząbek czosnku ,pół cebuli czerwonej , gałązkę kolendry,4cm imbiru, mieszamy 4 sekundy prędkośc 7. Po wymieszaniu zgarniamy łopatką na dno pojemnika dodajemy 200g piersi z kurczaka pokrojonego na 4cm kawałki i ustawiamy na 10 sekund predkosc 6. po wymieszaniu układamy na wcześniej wyrobionym ciejscie i zwijamy jak uszka do sklejenia używamy zwykłej wody .smarujemy olejem varomę i układamy tam uszka i odkładamy na bok
ciasto
Zupa
farsz na pierożki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry bulion. Podałam z pierożkami chinkali - pycha😁
Napewno przepyszna, zapisuję do wypróbowania
Zupa wygląda wyśmienicie, przetestuję 😊
Aldona
Are you sure to delete this comment ?