- TM 5
Składniki
zupa
- 1 łyżeczki bulionu warzywnego, TM
- 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej TM
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki kozieradki mielonej (opcjonalnie)
- sól do smaku
- 10 ząbków czosnku
- pieprz do smaku
- 1,5 litra wody
- 1000 g cukinii
- 30 g oliwy z oliwek lub masła
- 1 cebula
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do "Blokada naczynia miksującego" wrzucamy przekrojoną cebule, szatkujemy 5s obr 6, zgarniamy kopystką na dno naczynia.
Dodajemy pokrojoną cukinię i sól do smaku.
Miksujemy 6s obr6, dodajemy 0,5L ciepłej wody i gotujemy 10min / 100 stopni obr 1.
Obieramy czosnek i przeciskamy przez wyciskacz lub drobno kroimy.
Następnie dodajemy posiekany czosnek, bulion, przyprawę i pieprz, miksujemy wszystko 20sek obr 8
dodajemy 1L ciepłej wody i gotujemy 10-15min 100 stopni obr 1.
Podajemy z zielonym groszkiem (używam mrożonego i gotuję 5 min można ugotować na przystawce varoma w trakcie gotowania zupy).
Opcjonalnie możemy podać z pokrojonym serem feta lub grzankami.
zupa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Nie jestem bardzo wybredna co do zup - zazwyczaj większość mi smakuje.
Ta zupa mnie nie powaliła - owszem - da się zjeść, ale raczej ponownie jej nie ugotuję...
Ja niestety jestem na nie :/
Idealna na jesienne chłody
przepyszna, polecam zmniejszyłam ilość czosnku, ale smakowała wybornie
smaczna zrobilam z podsmazanej cebulki
Pozdrawiam
Agata