thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
przez ElaK
opublikowany: 12/13/12
zmieniono dnia: 11/30/15

Składniki

kluseczki

  • 40 g cebuli na ćwiartki
  • 30 g masła lub oleju
  • 2-4 łyżki natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 40-60 g bułki tartej
  • Obrane mięso z ryby (ok.400g)
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

zupa

  • ok.5 cm świeżego chrzanu -opcjonalnie
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej z TM
  • 1/3 łyżeczki bazylii
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 3-5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 3-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula (ok.50 g) na ćwiartki
  • kawałek pora
  • 50 g korzenia selera w plasterkach
  • 1 mała pietruszka na połowę
  • 1 średnia marchewka (ok.80 g) w kawałkach
  • 500-600 g ryby (mogą być głowy karpia)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    zupy
  1. Do naczynia miksującego wlać 1200 g wody,

    2. W koszyczku umieścić rybę, włoszczyznę, przyprawy i zioła, gotować 45 minut / 100*C / obr.1 (jeśli zaczyna kipieć – zwiększyć na chwilę obroty do poz.3 i zmniejszyć temp. do 90*

    3. Koszyczek wyjąć, dobrze odcedzić. Rosołek rybny przelać do garnka.

    4. Rybę obrać, warzywa można wykorzystać do sałatki wielowarzywnej

     

  2. kluseczek
  3. cebulę posiekać 5 s. / obr.5, zgarnąć kopystką na dno naczynia

    2. dodać masło lub olej, dusić 4 min / Varoma / obr. 1

    3. otworzyć pokrywę i odczekać 5-10 min, żeby przestygło

    4. dodać resztę składników na kluseczki, wyrobić masę 10 s. / obr.5

     

    Rosół z ryby doprowadzić do wrzenia i na lekko gotujący się kłaść łyżeczką małe kluseczki. Po wypłynięciu gotować jeszcze ok 3-4 minut.

Porady

Podawać z natką pietruszki i marchewką ugotowaną razem z rybą

 

W domu mojej Babci na Wieczerzy Wigilijnej były zawsze dwie zupy. Obowiązkowo zupa grzybowa a dodatkowo najczęściej rybna. Pamiętam też zupę migdałową lub krem z orzechów włoskich podawanych ze słonymi ciasteczkami.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

wigilijna zupa rybna

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 21, 2015 at 10:05
    5.0

    Zupa jest pyszna, gorąco polecam tmrc_emoticons.) Elu dziękuję jeszcze raz za ten przepis Love

  • maja 6, 2015 at 22:22
    5.0

    Miałam dziś przedsmak Wigilijny. Syn, mimo alergii, złowil i oskrobał rybki. Marzyłam, że kiedyś spróbuję zupy rybnej. Dzięki synowi i Tobie, Elu jest to możliwe.  Dziękuję Wam. Zupa spełniła moje oczekiwania. Do kluseczek,zamiast pietruszki, dałam listki młodej pokrzywy. Rewelacja. Zupa i pomysł na 10!!! Love

  • grudnia 17, 2012 at 14:06

    W każde Święta staramy się wprowadzać coś nowego ale trzon naszego menu to sprawdzone, stare przepisy przerobione tylko na TM i czasami z niewielką modyfikacją  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • grudnia 17, 2012 at 14:04

    O tak, bardzo mi Jej brakuje w dorosłym życiu... Ale moja Kochana mamusia też świetnie gotuje i zawsze ma dla mnie dobrą radę  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • grudnia 16, 2012 at 22:03

    Elu,

    Twoja babcia musiała być niesamowitą osobą tmrc_emoticons.)

  • grudnia 13, 2012 at 19:45

    Love Elu, ja też nie gotowałam zupy rybnej bo jej nie lubimy. Raz tylko w życiu jadłam zupę rybną, która mi bardzo smakowała. a było to w latach 90-tych, w byłym ZSRR, na Ukrainie. Ta zupa tam nazywała sie "Uha" , z akcentem na "a". Gdzieś miałam ten przepis, może go znajdę. U nas jednak nie ma takich przypraw jak tam dodawano i myslę, że taka  dobra nie wyjdzie. Poszperam w wolnej chwili. Twoją natomiast spróbuję ugotować. Jak mi czas pozwoli.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • grudnia 13, 2012 at 14:20

    Tutaj sa ciut inne tradycje... Zupka , jestem pewna, ze pycha tmrc_emoticons.p  Mieszam troche po polsku, troche po wlosku, zeby zadowolic wszystkich Big Smile  Zamiast zupy, robie malze, cala miche.... Kupuje swieze u zaufanego pana, czyszcze sobie dokladnie sama, dodaje pietruszke, papryke, czosnek, troche rosolku i kawalki cytryny, gotuje , i jak sie otworza, gotowe. Pyszne. Podaje posypane pietruszka, i z cytryna tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.p  Uwielbiamy malze tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p  A grzybowa robie, na "gesto", powiedzmy... duzo uszek i troche  rosolu-kremu grzybowego. Mòj maz rzadkiego nie lubi zbytnio, a barszczu, niestety nie lubimy ... Karpia tez nie ma, ale jest 1500 innych rybek i potraw, ze zastepuja znakomicie. Zreszta obok zupy grzybowej, robie tez, tradycyjnie - spaghetti alle vongole, cos podobne do malzy , ale mnijsze Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • grudnia 13, 2012 at 11:57

    A jeżeli ktoś nie lubi lub nie może chrzanu to polecam zastąpić go sokiem z cytryny. Bo ta kwaskowa nutka dodaje tej zupce odpowiedniego smaku  tmrc_emoticons.;)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • grudnia 13, 2012 at 11:54

    Grażynko, ja też przez długi czas nie gotowałam rybnej, bo nie miałam dobrego przepisu. Jak znalazłam zeszyt Babci, to przypomniałam sobie smak z dzieciństwa i wypróbowałam przepis. Spróbuj i Ty a nie zawiedziesz się. Zupa rybna musi być dobrze doprawiona, bo inaczej jest mdła. Ta ma w składzie zioła i chrzan, który dodaje tego smaczku.  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • grudnia 13, 2012 at 11:38
    5.0

    Elu nigdy nie miałam dobrego przepisu na zupę rybną i się zraziłam tmrc_emoticons.J) Na wigilię zawsze w mojej rodzinie była zupa grzybowa tmrc_emoticons.) Czas coś zmienić tmrc_emoticons.;) dziękuję za przepis i na wigilię ugotuję obie zupy Cooking 1 Pozdrawiam serdecznie Party Love

Are you sure to delete this comment ?