thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 02/09/17

Składniki

  • 150 g szynki, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 kostki bulionu wołowego
  • 700 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 40 g oleju
  • 3 cebulki dymki, pokrojone na kawałki
  • 250 g włoszczyzny, (marchewki, selera, pietruszki i pora), pokrojonej na kawałki
  • 1000 g wody
  • 20 g kurek, suszonych
  • 100 g śmietany, 18%
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 3 łyżki Natki pietruszki, posiekanej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Kurki zalać 200 g wody i odstawić na ok. 1 godzinę do namoczenia.
    2. Do naczynia miksującego włożyć włoszczyznę i cebulę dymkę, rozdrobnić 3 - 5 s/obr.5.
    3. Dodać 20 g oleju, poddusić 3 min/Varoma/obr. 1 .
    4. Dodać ziemniaki, namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, 800 g wody, kostki bulionu, liście laurowe, sól, pieprz i cukier, gotować 20 min/100°C/obr. 1 .
    5. W tym czasie podsmażyć szynkę na patelni, wykorzystując pozostały olej, odstawić.
    6. Po upływie czasu gotowania 2/3 zupy przelać do innego naczynia, jej część pozostałą w naczyniu zmiksować 20 s/obr. 7.
    7. Odlaną zupę ponownie przelać do naczynia miksującego, dodać pozostałe składniki z wyjątkiem szynki, wymieszać 10 s/obr. 3.
    8. Zupę podawać posypaną podsmażoną szynką.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa ziemniaczana z kurkami

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?