Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
0
litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 08/02/16
zmieniono dnia: 19/10/17
Składniki
Marynata kurczaka
300 gr piersi z kurczaka
Zupa
- 400 puszka mleka kokosowego
- 1/2 średniej cebuli
- 2 cm świeżego imbiru
- 1/2 soku z cytryny
- 1 soku z limonki
- 25 g czerwonej papryki
- 10 g papryczki chili
- 20 g oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- 2 łyżeczki kostki rosołowej z TM
- 1/2 opakowania kiełki fasoli mung, puszka
- 1 mały pęczek kolendry, świeża
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Marynata do kurczaka
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu teriyakiostrego
1/2 łyżeczki sosu chili - 1. Pokroić na małe kawałki i zamarynować kurczaka
2. Zetrzeć imbir i skórkę z cytryny - tylko żôłta część - do salaterki
3. Zmiksować cebulę 3 s obr 5 - dodać oliwę i dusić 3 min - Varoma
4. Dodać obie papryki, kostkę rosołową i zmiksować 5 s obr 5
5. Wlać 400 ml wody i dodać kurczaka z marynatą - got. 7 min 100 st C/
obr 1 wsteczne
6. Dodać mleczko kokosowe, starty imbir, skórkę, sok z cytryny i limonki -
got. 5 min 100 st C/ obr 1 wsteczne
7. Włożyć kiełki mung na talerze, wlać zupę i posypać kolendrą
Porady
zamiast świeżej papryczki chili - można dodać sos chili
sok z limonki można dodać też na samym końcu - po sprawdzeniu smaku
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
pycha zupka
Super zupa!
Uwielbiam tę zupkę!!! Jest pyszna, łatwa i szybka do zrobienia. Moja mała modyfikacja to dodaje do niej sporo pasty tom yum i wtedy ostrość i smak najlepszy! Polecam wszystkim!
Prosze o uzupelnie przepisu bo to jakaś tragedia jest !!!!!
zupa dobra.
Bardzo proszę o uzupełnienie przepisu! Chciałabym wiedzieć jaką ilość kurczaka powinno się dodać do tej zupy. Z góry dziękuję!
poprawiając coś się mi poprzestawiało - już powinno być ok
Dobra zupka. Zamiast kurczaka daje czasem lososia i makaron sojowy.
nie ma kurczaka
kochana pani - robiłam ten przepis kilka razy, za każdym razem idealnie wychodziło, był fantastyczny, poleciłam znajomej, też robiła i też zachwycona ale...teraz został zmieniony DLACZEGO???!!!! DLACZEGO?????? I dlaczego w taki sposób, że zniknął kurczak (???!!!???!!!)
Ratunku!!! Chcę zrobić i za cholerę nie pamiętam ile tego było 400/500g??? Pamięta, ze raz zamieniłam fileta na udka i nie wiem czy nie był fajniejszy, bardziej soczysty
HELP!
I czemu są takie gigantyczne przerwy po krokach wykonania i każdy punkt ma nr 1????? Było dobrze
Troszkę za kwaśna..sądzę , że ciut za dużo soku z cytryny...z limonki wystarczy. Można dodać soku z ananasów..będzie pycha.