![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/eukuy3fh-12df2-187069-f60be-0efz3y3s/7931ffe2-bdb4-4e1b-99ce-ae5fdb584a08/main/zupa-paprykowa.jpg)
- TM 6
Składniki
Zupa paprykowa
potrzebne:
- 2 papryki, czerwone
- 2 pomidory
- 1 cebula, średnia
- 4 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 500 g rosołu
- 1 łyżeczki papryki, mielonej, słodkiej
- 1 łyżeczki soli, płaskiej
- 0,5 łyżeczki pieprzu, mielonego
- 0,5 łyżeczki chili, mielonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojona na kawałki cebulę oraz obrany czosnek, rozdrobnić 5-10 sekund/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Do naczynia miksującego dodać masło. Dusić 7 minut/120ºC/obr. 1. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Pomidory umyć, sparzyć skórkę, obrać, pokroić na kawałki. Dodać do cebuli i czosnku. Rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dusić 20 minut/120ºC/obr. 1. Wlać bulion warzywny/rosół, dodać paprykę słodką mieloną, sól, pieprz i chili. Gotować 15 minut/100ºC/obr. 2. Można zmiksować 30-60 sekund/obr. 5-9 (stopniowo zwiększając obroty). Podawać z grzankami.
Porady
Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/
*przepis ze strony https://aniagotuje.pl/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mała ilość. Proponuję zrobić z podwójnej porcji. Dosyć kwaśna. Ogólnie dobra.
Are you sure to delete this comment ?