Składniki
- 1000 g marchewki, obranej, pokrojonej na kawałki
- 1 cebula, obrana, pokrojona na ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 cm świeżego imbiru
- 3 gałązki selera naciowego, obranego z włókien i pokrojonego na kawałki
- 1 pomarańcza (sok i otarta skórka - ok.1 łyżeczki)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- 1000 gwody 2 kostki bulionowe drobiowe
- curry
- chili
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- Do dekoracji: prażony słonecznik i mleko kokosowe
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cebulę i czosnek rozdrobnić 3 s / obr.8 . Dodać cukier trzcinowy i masło. Podsmażyć 3 min / obr.1 / temp. Varoma. Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć imbir - rozrdobnić 10 s / obr 8.
Dołożyć seler naciowy - rozdrobnić 10 s/ obr 8. Przełożć do naczynia, go którego przełożyliśmy podsmażoną cebulę i czosnek.
Marchewkę podzielić na 4 porcje po 250 g i kolejno rozdrobnić 10 s / obr. 8 (każdą część osobno).
Do naczynia miksującego włożyć całą rozdrobnioną marchewkę, podsmażoną cebulę i czosnek, imbir i seler naciowy. Dodać wyciśnięty sok z pomarańczy i otartą skórkę, kostki rosołowe, curry, chili i przyprawę uniwersalną. Dolać wodę. Gotować 12 min / obr.2 / temp 100 st. C - po jej osiągnięciu zmniejszamy do 90 st. C.
Zmiksować w celu osiądnięcia kremowej konsystencji 10 s / obr.8
Podawać posypane prażonym słonecznikiem i ozdobione kilkoma kroplami mleczka kokosowego.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze